ICL ja ha iniciat els tràmits per construir la primera planta de purificació de sal. Ha presentat el projecte aquest matí per tramitar-lo a l’Ajuntament segons avançava el diari Regió7. Aquesta planta haurà de servir per convertir la sal dels dipòsits de la Botjosa i el Cogulló en sal d’alta qualitat, que es pugui vendre als mercats internacionals. Està previst que la infraestructura permeti produir 150.000 tones anuals de sal de desgel de carreteres. La inversió serà inicialment de 2,5 milions d’euros i es vol tenir llesta la primera fase del projecte pel primer trimestre del 2018, per ampliar-la posteriorment.

Aquesta nova planta purificadora forma part de les mesures transitòries per mitigar l’impacte en l’acumulació de runam salí a la muntanya de sal del Cogulló. Un abocament que segons una sentència judicial de 2015, quedarà prohibit a partir del 30 de juny.

Moratòria als abocaments

Precisament aquesta data límit és el que el Fòrum de la Catalunya Central defensa que s’ha de prorrogar. Una petició que fan de forma conjunta amb la pròpia empresa i els seus treballadors. Avui, de fet, el Fòrum ha fet entrega, segons avançava el Regió7, de les signatures de suport a a la mineria a la Delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà. 2.500 signatures de particulars i 300 d’empreses. Entre aquestes les de set Cambres de Comerç (Manresa, Terrassa, Girona, Palamós, Tàrrega, Reus i Lleida) i una dotzena d’associacions empresarials.

Val a dir que la setmana passada el Parlament també va aprovar, amb els vots de tots els partits excepte la CUP, una resolució de suport a la mineria del Bages.