ICL Iberpotash demanant perdó pels efectes de la seva activitat?

114

Un vídeo on ICL Ibérica Iberpotash demana disculpes pels efectes causats per la seva pròpia activitat, s’ha fet viral en les últimes hores. “Fins ara hem deixat aquestes incidències en segon pla, el suport incondicional de la Generalitat de Catalunya ens ha animat sempre a seguir endavant, se’ns ha acusat de ser responsables de la contaminació d’aigües al Bages i les muntanyes de residus de Súria i Sallent segueixen augmentant anualment , cosa que provoca la salinització de fonts i pous pròxims”, assegura la veu en off al vídeo, que continua dient que ara canvien la perspectiva: “avui és un gran dia per ICL Ibérica Iberpotash, avui demanem disculpes”, segueix la narradora, “volem respondre a un territori que ens necessita i a qui ens devem”. Al llarg dels més de 4 minuts que dura el vídeo, la veu que suposadament representa Iberpotash assegura que “volem demanar-vos sinceres disculpes, Iberpotash com a filial d’ICL és també responsable de la participació poc encertada de la nostra empresa en projectes socials de les forces armades d’Israel, com el projecte ‘apadrina un soldat’, i un dels nostres productes, el f`sofr blanc, és utilitzat per fabricar bombes com les de l’exèrcit d’Israel”.

No és fins als últims instants que apareix un text desmentint que es tracti d’un vídeo oficial d’Iberpotash. Un text que assegura, això sí, que totes les dades mostrades en l’audiovisual són absolutament certes i contrastades.

El vídeo, que ha aparegut al canal de Youtube ICL Un Gran Dia, porta per títol #ungrandia i ja adverteix en la descripció que és un ‘fake basado en hechos reales’. Tot i que s’ha viralitzat ràpidament, una de les primeres pàgines a compartir-lo ha sigut la plataforma ‘Prou Complicitat amb Israel’, que porta anys denunciant la connivència de les autoritats catalanes amb una empresa que “fomenta la ocupació israeliana del territori palestí” i que “contamina de forma impune l’entorn i les aigües de la comarca”.

Iberpotash denuncia suplantació d’identitat

Iberpotash no ha tardat a reaccionar al vídeo. A través del seu compte de Twitter ha denunciat que els hagin suplantat la identitat, en comptes falsos a les xarxes socials, per difondre el vídeo. A més, han aprofitat per reivindicar el seu compromís amb el territori.