La companyia ha presentat el pla de viabilitat al comitè d’empresa.

La direcció d’ICL Iberia ha presentat als comitès d’empresa un pla de viabilitat per garantir el futur de la mineria al Bages. Aquest inclou, a curt termini, la reducció de la plantilla en 110 llocs de treball. La intenció, diu l’empresa en un comunicat, és que les baixes siguin “el menys traumàtiques possible”, pel que proposa un pla de jubilacions anticipades, baixes voluntàries i l’amortització de llocs de treball per redundància de funcions.

El pla de viabilitat d’ICL arriba després que l’empresa anunciés el tancament de la producció a la mina de Vilafruns i la voluntat de traslladar tota l’activitat a la de Súria. Amb el pla, indiquen des de l’empresa, persegueixen “recuperar la competitivitat”, després de veure’s perjudicats per la caiguda del preu de la potassa, l’endarreriment de la construcció d’infraestructures com la rampa de Cabanasses i el col·lector, així com els alts costos d’extracció del mineral i els efectes de la covid-19.

Per tal de poder mantenir un preu competitiu en el mercat, assenyalen, s’han vist obligats a donar un tomb a “la forma de treballar i al model d’explotació actual de la mina, tant des del punt de vista organitzatiu, com de processos productius, planificació, organització del treball i recursos de persones”.

Des de l’empresa manifesten la voluntat que les mesures implantades, a curt i llarg termini, “siguin consensuades amb els representants dels treballadors”. A curt termini destaquen la reducció de la plantilla amb un total de 110 llocs de treball. Per a fer-ho possible proposen un pla de jubilacions anticipades, baixes voluntàries i l’amortització de llocs de treball per redundància de funcions.

Segons indica en el comunicat el president d’ICL Iberia, Carles Aleman, “el moment crític en què ens trobem ens ha obligat a buscar solucions per garantir noves inversions i assegurar el futur de l’empresa”. La voluntat, indica, és que ICL Iberia “torni a ser econòmicament viable i competitiva per fer eficient la minera del Bages”. “Hi hem fet grans inversions, n’hem de fer de noves, i sense un pla integral que comporti canvis no serem capaços de ser competitius en l’actual context”, afegeix.