ICL aconsegueix la pròrroga per abocar un any més al Cogulló de Sallent

197
Muntanya de sal del Cogulló de Sallent
Muntanya de sal del Cogulló de Sallent

El jutge Manuel Táboas del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha determinat avui que ICL pugui seguir abocant al runam salí del Cogulló de Sallent fins al 2018. Una decisió que deixa a la meitat la pròrroga demanada, però contempla l’extensió per un any més si l’empresa complís amb els compromisos adquirits.

Representants d’ICL han quedat molt satisfets amb la sentència, que veuen un “pas cap a la mineria sostenible a la comarca”, i han confirmat que aportaran un aval econòmic de 3,98 milions d’euros i que cessaran immediatament l’activitat si incompleixen els terminis fixats per “causes imputables a l’empresa”. Ja han avançat, de fet, que la construcció de la rampa de Cabanasses per traslladar l’activitat de Sallent a Súria -que ja arrastra dos anys de retard- és “una obra molt complexa” i que podrien aparèixer més inconvenients que la retardessin.

La sentència, que encara es pot recórrer al tribunal de cassació, arriba l’endemà de la vista judicial en què les parts implicades -ICL, Generalitat, Ajuntament de Sallent, i Associació de veïns del barri de la Rapinya- van donar la seva visió del conflicte miner al Bages i la seva posició respecte la petició d’ICL per prorrogar els abocaments fins al 2019.

Reaccions

Les administracions, tant Ajuntament com Generalitat, ja havien secundat la moratòria en les últimes setmanes subratllant que es complissin tots els terminis i compromisos que ICL va redactar a l’informe presentat al jutge. CCOO també s’han mostrat satisfets amb aquesta sentència que, diuen, “assegura els llocs de treball”. La CUP, en canvi, ha lamentat la decisió del jutge que, consideren, “avala l’empresa per seguir actuant al marge de la llei”, i ha emplaçat de nou al Govern a expropiar l’empresa i gestionar-la de forma pública.