Ràdio Oló Ràdio Oló Ràdio Sallent Ràdio Sant Fruitós Ràdio Santpedor Ràdio Avinyó Ràdio Súria

Granera, en risc de despoblament segons un estudi de la Universitat de Lleida

L’estudi realitzat revela que actualment hi ha 200 pobles de Catalunya en situació crítica de despoblament. L’informe, que parteix de diversos indicadors com són l’índex de reemplaçament i l’índex potencial de creixement, concreta que la major part d’aquests pobles són rurals i es localitzen a les comarques del nord-oest del país, concretament al Pirineu i el Prepirineu. Tot i això, un poble del Moianès és present en aquesta llista. Es tracta de Granera.

Els autors de l’estudi, Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, apunten principalment a la terciarització de l’economia catalana, enfocada al sector serveis, com a causa de despoblament d’aquests municipis rurals. Concretament, en el cas de Granera, els autors assenyalen que es troba entre els municipis catalans amb un volum de població “molt baix” ja que només té 63 habitants. Paral·lelament, aquesta població té una perspectiva “molt negativa” en termes de creixement vegetatiu. De fet, Granera només té 3 habitants menors de 15 anys.

Això obliga a que la renovació generacional depengui, en gran mesura, de “l’aportació de joves que venen de fora” i que “es comporta en funció de les necessitats del mercat de treball”. En el cas que ens ocupa, les característiques de Granera són complicades per generar ocupació.