Els Gegants de Sallent llueixen nous vestits per Enramades

140

Els Gegants Reis de Sallent, el Bernat i l’Ermesenda, van inagurar els vestits divendres a dos quarts de nou del vespre a la plaça de la Verdura. Des de la seva construcció, l’any 1981, duien la mateixa roba, i l’entitat ha volgut refer-los després de 35 anys. El solsoní Manel Casserras i Boix en va ser el creador, i es va inspirar amb els últims Gegants que va haver-hi a la vila, abans dels actuals, i que van desaparèixer als anys 60. Els vestits van ser inagurats, com a fet sorpresa, pels nens de l’Esbart Vila de Sallent, el grup Tenora i el grup Flabiol que van tirar confeti i pètals al principi de la dança i finalment, després del ball, van destapar el tros de tela que cubria els gegants.

L’acte va continuar amb una cercavila pels carrers enramats, juntament amb les Gralles de l’Escola de Música Cal Moliner i l’Esbart Vila de Sallent. Els gegants van inagurar-los un a un amb un ball. La novetat d’enguany ha estat el canvi de dia i hora de l’acte. Fins ara es feia el diumenge a les 11 del matí, en ple sol, i això dificultava la feina dels portadors i grallers. És per això que s’ha decidit canviar l’horari al divendres al vespre.

Un cop es van mostrar els vestits, Miquel Gili, membre del entitat, va explicar perquè el seu aspecte no ha variat, ja que “ells tenen una imatge que no es pot perdre”. Una part de la roba del Bernat ha passat a ser de color granat a verd fluix. Pel que fa el vestit, no ha canviat de color. D`altra banda, en el cas de l’Ermesenda, la geganta Reina, el seu vestit ha canviat de to i ara és d`un rosa més fluix, i la capa segueix sent del mateix color. El que assegura Miquel Gili, és que “ara l’Ermesenda pesa uns 3 o 4 kilos més, ja que la seva roba és d’una qualitat superior”.

Els gegants reis representen un rei i una comtessa. El motiu pel qual són uns reis és perquè els últims que va haver-hi a la Vila, abans dels actuals, van desaparèixer pels volts dels anys 60 i representaven una parella de reis. L’any 1984 els gegants de Sallent van ser els fundadors de l’agrupació de colles de geganters de Catalunya i el 1985 es va fer la primera ciutat gegantera de Catalunya a Sallent. Actualment hi ha 400 colles dins de l’agrupació i Sallent és la primera que encapçala aquesta llista.