El ministeri de Foment es compromet a licitar els nous sistemes de seguretat a la línia de Rodalies de Manresa abans de l’estiu. També ha acceptat participar en una comissió de seguiment, a través de la qual informar als representants de les Catalunya central de les actuacions a la R4 i que aquests puguin participar en les decisions sobre inversions

Són els dos principals acords que la reunió d’aquest matí entre una delegació d’alcaldes i consells comarcals i els representants del ministeri, Adif i Renfe. Tots ells han garantit que la línia és ara segura i han explicat que abans de l’estiu es farà la licitació per instal·lar el sistema de bloqueig de frenada. Això, però, vol dir que no entrarà en funcionament fins, com a molt aviat, l’any que ve. Per això el president del Consell d’Alcaldes, Ferran Estruch, lamenta que les mesures més necessàries i urgents no es puguin aplicar abans.

El secretari d’Estat d’Infraestructures, Pedro Saura, ha reconegut el dèficit històric de l’estat amb les rodalies a Catalunya i amb la R4, la línia de Manresa. Ha explicat el pla d’inversions que ha previst el ministeri, però sense concretar, tal com demanaven els alcaldes.

Per entrar al detall, la delegació que avui està a Madrid es reunirà en els propers dies amb Pere Macias, coordinador del pla d’actuacions a les Rodalies de Catalunya. Per això, Estruch argumentava que, tot i el to cordial de la trobada, la confiança en que, ara sí, es compleixi amb les inversions, no la recuperaran fins que no vegin avenços concrets. En declaracions a Ona Bages, el president del Consell d’Alcaldes ha lamentat que “tot el que arriba, arriba tard, però val més tard que mai” i avisa que no recuperaran la confiança en les promeses de Foment fins que “no tinguem realitats”.

Els representants de Foment, Adif i Renfe han explicat també que la investigació de l’accident de Castellgalí continua. Una recerca que es fa a quatre bandes, perquè Adif i Renfe fan la seva mentre que una comissió independent n’està fent una altra i també hi ha la investigació judicial oberta.