La fiscalia acusa l’alcaldessa de Sant Vicenç de desobediència igual que el president del Parlament; i als membres de la mesa Josep Costa i Eusebi Campdepadrós.

La fiscalia ha presentat una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, els membres de la Mesa Josep Costa i Eusebi Campdepadrós i l’exmembre Adriana Delgado per haver permès el debat de dues resolucions sobre l’autodeterminació i la monarquia. Considera que és desobediència per haver permès que es debatessin al Parlament el 12 de novembre del 2019.

A la primera resolució es tocava el tema de l’autodeterminació i a la segona es reprovava al Rei. Segons la fiscalia els quatre membres de la Mesa no van fer cas dels advertiments dels lletrats i van permetre els debats.

En el cas del debat sobre l’autodeterminació, el 28 d’octubre del 2019 la CUP-CC va registrar una moció demanant que el Parlament exercís el dret a l’autodeterminació i respectés la votació de l’1 d’octubre del 2017. El 29 d’octubre la Mesa la va admetre a tràmit, el 5 de novembre es van desestimar les peticions de reconsideració del PPC, PSC i Cs i el 12 de novembre es va debatre i aprovar al ple. Al text de la querella, la Fiscalia recorda que el mateix 12 de novembre es va notificar que la Mesa havia d’impedir el debat.

En el cas de la segona resolució, sobre la reprovació del Rei, el 22 d’octubre Junts, Esquerra i la CUP van registrar la proposta per respondre a la sentència del Suprem. El text deia que “el Parlament reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades la reprovació de la monarquia”. La Mesa ho va admetre a tràmit, el 29 d’octubre es van desestimar les peticions de reconsideració i el 12 de novembre es va debatre i aprovar al ple.

Durant tots dos debats, Adriana Delgado era la secretària quarta de la mesa del Parlament. El 26 de novembre va deixar el càrrec i la va substituir Rut Ribas. La fiscalia demana al TSJC que citi com a investigats Torrent, Costa, Campdepadrós i Delgado per un delicte de desobediència a l’autoritat judicial.