Firatasca, cultura popular, música, i tast de cerveses a la Taverna Popular de la Fira de Sant Miquel de Santpedor

179
Concert del Cor de Teies a la Taberna Popula de la Fira del 2017 FOTO:ATENEU POPULAR CA LA TEIA
Concert del Cor de Teies a la Taberna Popula de la Fira del 2017 FOTO:ATENEU POPULAR CA LA TEIA

L’Ateneu Popular de Ca la Teia ja té apunt el seu programa alternatiu per la Fira de Sant Miquel, amb actuacions musicals, torneig d’escacs, cultura popular, i àpats amb opcions veganes i celíaques

Un any més, durant el marc de la Fira de Sant Miquel, l’Ateneu Popular Ca la Teia organitza l’espai festiu i autogestionat “La Taverna Popular de la Fira”, amb els ja tradicionals actes que cada any omplen la placeta del Born durant l’últim cap de setmana de setembre, com el Firatasca de divendres , el Tast de cerveses artesanes de dissabte o el Karaoke Popular de diumenge. Enguany, les novetats són la recuperació del plat tradicional de la Fira, “Cabra estofada amb albergínia”, amb opció vegana, a càrrec de les Caterines, que se servirà durant el dia de la Fira per dinar, així com el primer Concurs de Camises Alegres durant la tarda del mateix diumenge.

Els actes s’iniciaran el divendres 28 de setembre amb la segona edició del “Firatasca”. Aquest acte, previ a la Fira, tindrà el seu punt d’inici amb un sopar popular de botifarra i cansalada, amb opció vegana i celíaca, a la placeta del Born. Seguidament, els Castellers de Santpedor donaran el tret de sortida a la cercavila nocturna que recorrerà diferents carrers, places i bars del Casc Antic, amenitzada per la festiva Xaranga Màgic de Sallent, a més de les actuacions de cultura popular santpedorenca a càrrec dels Bous de Foc i els Picarols. El Cercatasques finalitzarà a la mateixa placeta del Born i donarà el relleu al santjoanenc “Antonio el Remendao”, qui a partir de la 1h omplirà de música i rauxa la placeta del Borns a ritme de rumba i flamenc, repetint l’actuació que ja va tenir lloc l’any passat amb molta acceptació per part dels assistents.

Dissabte, com es ve fent els últims anys, es farà l’obertura de la Taverna com a tal, amb el muntatge de la terrassa, i qui vulgui podrà degustar un vermut amb música enllaunada a l’espera de la rebuda dels participants de l’Escac i Tast, que finalitzaran el seu recorregut a la Taverna. El proper acte no té lloc fins ben entrada la nit, just al finalitzar el Correfoc, a les 22h aproximadament, quan es celebrarà la sisena edició del Tast de cerveses artesanes, a càrrec del santpedorenc Manel Fernàndez, de cerveses Traüt, que dinamitzarà altra vegada aquest Tast que ja forma part dels rituals de molta gent durant la vigília de Fira. Fernàndez explicarà fins a sis projectes cervesers d’arreu mentre són degustats pels assistents amb música en directa. Els tiquets es poden obtenir a la cerveseria La Tanca o a la llibreria l’Horitzó, amb un cost de 10€ i inclou sopar d’entrepà d’hamburguesa. Existeix també l’opció de sopar únicament, sense necessitat d’obtenir el tiquet prèviament.

Pel què fa al diumenge de Fira es manté altra vegada la col·laboració amb l’espai gastronòmic que organitza la Granera al local del Born, que ofereix pintxos i tapes a preus populars, mentre que el col·lectiu de Ca la Teia s’encarrega del servei de begudes i l’organització de diferents actes durant el dia a la placeta, que enguany tornarà a ser decorada per un grup de joves artistes santpedorencs.

Fins a quatre concerts a taquilla inversa tindran lloc diumenge 30 a la Taverna, començant pel grup amb missatge “Sèlia”, que oferirà el seu repertori durant l’hora del vermut. A la tarda, després del dinar de la versió de “Cabra estofada amb albergínia” que faran el grup gastronòmic Les Caterines, amb opció vegana, tindrà lloc el concert de la coral femenina nascuda a Ca la Teia, el Cor de Teies, que delitaran el públic assistent amb les seves potents veus. A continuació, el cantautor santpedorenc “Agus Tito”, realitzarà el seu concert previ a l’inici de la vuitena edició del “Karaoke Popular”, que tindrà una primera part a l’estil tradicional, amb projector i versions tretes de la xarxa, i una segona part dinamitzada pel grup festiu Ayawascat, que deixaran cantar a tothom qui vulgui les seves versions i altres que es trauran de la màniga per tal de concloure un any més la Taverna Popular de la Fira de la forma més apoteòsica possible. A la mitja part es votarà la camisa més alegra de la Fira, amb una commemoració també del referèndum d’autodeterminació de l’any passat, que serà present a tots els actes.

Naixement de la Taverna Popular de la Fira

La Taverna Popular de la Fira es va crear l’any 2007 per part de joves de l’Institut d’Auro que s’havien organitzat per format un nucli del Sindicat d’Estudiant dels Països Catalans a Santpedor. Amb la idea de crear un espai alternatiu dins el marc de la Fira de Sant Miquel es va organitzar la denominada “Barra Alternativa”. Des d’aleshores, diferents col·lectius i moviments socials del poble, com ara l’Assemblea de Joves El Graner, organitzen actes durant la Fira i els dies previs a la placeta del Born. Actualment és assemblea de l’Ateneu Popular Ca la Teia que n’assumeix l’organització, com ho ve fent des de la seva creació, amb la col·laboració de les entitats de cultura popular la Colla Bastonera Picarols de Santpedor i els Bous de Foc de Santpedor.