Fem Poble i la CUP demanen a l’ACA garanties en la retirada del runam salí del Cogulló

118

El grup municipal Fem Poble Sallent i la diputada de la CUP, Montserrat Vinyets demanen garanties a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per la retirada del runam salí del Cogulló. El runam és un espai sentenciat judicialment a desaparèixer des del 2016. Guillem Cabra, líder de Fem Poble.

La reunió entre els representants polítics i l’ACA es va produir en plena tramitació d’una nova modificació del Pla Urbanístic de la Mineria. Aquest permetria la instal·lació d’un macroparc fotovoltaic a l’àrea del runam. Fem Poble considera que el canvi d’usos urbanístics i la instal·lació del parc solar xoquen amb la necessària retirada del residu salí. Els representants polítics d’aquesta reunió s’oposen totalment a questa modificació.

Els grups polítics consideren que l’ACA ha d’avaluar riscos per la qualitat de l’aigua i que aquesta no provoqui una agressió al medi ambient. De fet, apunten que el 2009, l’ACA reconeixia una despesa de 300 milions d’euros públics en la reducció de la incidència dels runams salins a la comarca del Bages.

En aquest context, Fem Poble i la CUP exigeixen compromisos a l’ACA per a l’execució de la ja demorada retirada del runam del Cogulló, i mantenen que l’aposta per les energies renovables ha de passar per incentivar una producció energètica sota control públic.