Els experts reclamen que es facin cribratges a la població per detectar tots els casos possibles d’hemo-cromatosi, una malaltia minoritària que està infradiagnosticada i que fa que augmentin els dipòsits de ferro a la persona que la pateix. Manresa, Vic i Berga s’han aliat per fer tasques de sensibilització. 

Si es detecta aviat té un tractament fàcil a base d’extraccions de sang que eviten que el pacient acabi patint danys als òrgans o desenvolupi, fins  tot, un càncer de fetge. Els experts diuen que la prova és molt senzila i barata (té un cost de només 3 euros) i també reclamen la modificació de l’actual legislació per poder utilitzar la sang que s’extreu d’aquests pacients, que avui en dia es llança tota. El cap d’Hematologia d’Althaia, Albert Altés, subratlla que és imprescindible fer el cribratge. 

 

Setmana de sensibilització

De fet, defensen que, amb una sola prova, podrien identificar el 90% dels pacients. Aquesta setmana, fins al 12 de juny, es duran a terme a algunes ciutats tasques de sensibilització. Una de les accions serà aquest vespre amb la il·luminació de color vermell de les façanes dels ajuntaments de Manresa, Vic i Berga. D’altra banda, el dia 12 de juny se celebrarà una jornada divulgativa a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa sota el títol ‘Parlem sobre l’hemocromatosi’ on hi participaran diferents experts.