Es manté activada l’alerta per l’onada de calor

115
Queden entre sis i nou dies de calor molt intensa
DAVID COMAS-. Onada de calor en majúscules. De fet, en aquests moments gairebé tot el Bages es troba per sobre dels 35ºC. Castellnou de Bages ja ha assolit els 36ºC, Santpedor 36ºC ,Sallent també 36ºC, i Artés ha arribat a marcar durant el dia els 37ºC. Per tant calor contundent, gens atípica, el problema és que sembla que aquesta situació es pot allargar força dies, i els boscos tenen un estrès hídric molt important en aquests moments. Molts observatoris del Bages no superen els 110-120mm d’aigua des de que va començar aquest any 2015. Per exemple, Manresa porta aquest any tan sols 95mm de pluja, quan la mitjana del període 1930-2007 és de 275mm fins a dia d’avui (això és un 65,45% menys de l’habitual); per tant sequera extrema.
L’agreujant de tot plegat com ja hem dit és la persistència. Aquesta llengua càlida que emergeix del nord d’Àfrica sembla trobar-se força còmode degut a un bloqueig en omega, que fa impossible que aires més frescos puguin envair nos.
Així, cal esperar tan demà, com divendres, màximes de l’ordre dels 35 a 37ºC a bona part de la comarca. I haurem d’estar atents a dissabte i diumenge, ja que els 36 a 38ºC seran generals, i a les zones clàssicament més càlides de la comarca, zones com Artés, Cabrianes o Horta d’Avinyó, es podrien fregar els 40ºC o fins i tot superar-los.
Per tant demanem precaució, evitar el sol en moments de màxima de calor (entre les 14:00-17:00) dintre de les nostres possibilitats, una molt bona hidratació per evitar cops de calor sobtats, i extremar les precaucions si anem al bosc. El bosc està en un estat molt crític en aquests moments, el perill d’incendi és elevadíssim.
És possible que entre el 8 i el 9 de juliol el termòmetre es prengui un respir i les màximes puguin baixar entre 3 i 4ºC. Continuaria fent molta calor, però ja més moderada. Ho anirem seguint.
Protecció Civil manté activada l’alerta del pla Procicat per temperatures extremes davant de l’onada de calor, i també l’Infocat, davant del risc d’incendis forestals a la nostra comarca, entre d’altres.