ERC perd la majoria a Santpedor i entren Santpedor en Comú Podem i la CUP

145
Els cinc candidats a l'alcaldia de Santpedor analitzant els resultats de les municipals al programa especial de Ràdio Santpedor
Els cinc candidats a l'alcaldia de Santpedor analitzant els resultats de les municipals al programa especial de Ràdio Santpedor

Per primera vegada des de 1979 hi ha cinc partits a l’Ajuntament. Hi ha hagut un 70% de participació en aquestes eleccions municipals, 10 punts més que al 2015

Esquerra Republicana perd la majoria absoluta a Santpedor i entren dues noves formacions a l’Ajuntament, la CUP i Santpedor en Comú Podem. És la primera vegada des del 1979 que hi haurà 5 partits representats.

Una situació de la qual es es feliciten tots els partits, perquè suposa, diuen, un Ajuntament més plural. Els resultats, però, no satisfan a tothom per igual. Esquerra Republicana, encapçalada per Xavier Codina, s’emporta el revés més dur després de perdre tres dels 8 regidors que tenien i quedar-se amb 5, amb un 39,6% dels vots.

Tampoc queden gaire contents Junts per Santpedor i Progrés Municipal. Tots dos mantenen regidors: Tres per la candidatura d’Antoni Puiggròs amb un 21% dels vots i dos per la llista que lidera Ferran Tarazona, amb un 13,9% de sufragis. Però no aconsegueixen canviar els pols de poder a l’Ajuntament, que era el seu gran objectiu.

Per contra, els triomfadors de la nit són Santpedor en Comú Podem, que aconsegueixen entrar al consistori amb un regidor i el 7% dels vots, i sobretot la CUP, que es situa com a tercera força més votada amb el 16% dels vots, i aconsegueix dos regidors.

A tot això val a dir que igual que a molts altres poble de Catalunya, la participació ha augmentat fins al 70%. 10 punts més que al 2015.

Per altra banda, tot i que la situació per construir un govern municipal queda molt oberta, cap dels partits s’ha volgut mullar per parlar de pactes. Esquerra podria pactar amb Junts per Santpedor o amb la CUP per aconseguir la majoria, o també podria governar sola i buscar acords puntuals. L’opció de sumar amb Progrés Municipal, en canvi, estaria pràcticament descartada després que Codina hagi afirmat durant la campanya que no pactaria amb els partits que van recolzar el 155 -i Progrés Municipal està vinculat al PSC-.

Ràdio Santpedor va fer un programa especial per la nit electoral que es va allargar gairebé quatre hores i va aplegar tots els protagonistes de la jornada.

Pel què fa a les eleccions europees, en canvi, Junts per Catalunya ha sigut la força més votada a Santpedor amb un 44% dels vots. Seguida d’Esquerra amb un 30%, PSOE amb un 12%, PODEMOS un 5%, i Ciutadans un 4%.