Engega, sense incidents, la jornada electoral a Sant Fruitós de Bages

125

A les 9 en punt obrien els col·legis electorals a Sant Fruitós de Bages donant el tret de sortida a una jornada anòmala. Són les primeres eleccions que es fan en dia lectiu i, aquí, el principal problema ha estat que els veïns treballen i els fills no van a l’escola, tal com va decretar el govern espanyol en convocar les eleccions autonòmiques de Catalunya.

Així, la imatge de primera hora del dia ha estat la de moltes famílies que han anat a votar amb els seus fills o néts. D’aquesta forma, la participació en obrir els punts de votació ha estat més alta i tot apunta que també ho serà al migdia i a l’hora de plegar de la feina. Així, les hores més tranquil·les són les de mig matí, que no registren cues ni gaires aglomeracions de gent. També hi ha un percentatge més elevat de votants que demana el justificant laboral.

Però per poder consciliar família i feina, alguns veïns han optat per combinar-se i fer-se càrrec dels nens i d’altres, han optat per les diferents activitats que organitzava el municipi. Per exemple, el Nexe-Espai de Cultura s’ha omplert de nens amb el casal de Nadal del “Tió Caneló i els Pastorets”, que organitza activitats des de les 8 del matí i fins a 2/4 de 6 de la tarda.

Amb tot, la jornada es preveu molt participativa i s’augura el percentatge més alt de la història -superant el 80%. També hi ha hagut un gran desplegament policial per a ganarir la seguretat. Així, diverses patrulles d’agents dels Mossos d’Esquadra es passejen pels diferents punts de votació per assegurar-se que la diada es desenvolupa amb total normalitat. Qui també vetlla per un bon funcionament electoral són les desenes d’apoderats de tots els partits polítics que s’han aplegat per a comprovar que tot vagi sobre rodes.

Pel 21-D hi ha 5.554.394 catalans cridats a les urnes. Això suposa un 0,79% més de censats que en les eleccions anteriors, el 27 de desemnre del 2015, segons dades de l’Institut NAcional d’Estadística (INE). Per tant, parlem de 136.444 persones que podran votar per primera vegada en unes eleccions autonòmiques. Podran fer-ho als 2.680 locals repartits en els 947 municipis de Catalunya. Els col·legis electorals tancaran les votacions a les 8 del vespre per fer el recompte.