Els serveis elèctrics de Sallent es veuran beneficiats gràcies a l’adequació que ha fet Endesa en nou torres elèctriques del Bages. L’empresa vol salvaguardar i protegir l’avifauna que habita o transita a Navàs, especialment les cigonyes, on durant l’any passat es calcula que hi van fer parada, en només una nit, més de 200 exemplars durant la ruta migratòria, entre agost i setembre.

Aquesta actuació millora de retruc la qualitat del subministrament elèctric als gairebé 5.000 clients que s’alimenten d’aquestes dues línies, ja que els contactes d’aus amb infraestructures elèctriques poden suposar la interrupció del servei. En concret se’n beneficien clients del mateix poble de Navàs i del seu nucli del Mujal, així com els veïns de Sallent, Balsareny, i Gaià, també al Bages.

Concretament, l’actuació ha consistit a introduir noves mesures per a protegir les aus, especialment en aquells punts on podrien existir possibilitats d’accidents per col·lisió o electrocució. Així, s’han instal·lat fundes i carcasses aïllants a cables, tant a ponts com després dels aïlladors, grapes i connectors dels suports, mentre que també s’han col·locat dispositius antiposada, uns elements de metacrilat amb pues que eviten que les aus es posin al cap de les torres. A més, també s’ha canviat la configuració dels cables en un punt de transformació aeri, traslladant el parallamps del transformador i fent-los passar per sota del pòrtic.

Aquest conjunt d’actuacions, que han comptat amb una inversió de 29.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, reduiran el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que en estendre les ales hi podria haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric, així com la conseqüent descàrrega. De fet, les dues línies elèctriques de mitjana tensió on s’han fet les reformes són en una zona especialment sensible, ja que, durant l’època migratòria de l’any passat, van transitar pel paratge cigonyes en grans bandades.

La intervenció se suma a la que darrerament també es va fer en un suport de Castellfollit del Boix i en un altre d’Avinyó, també a la mateixa comarca, on se’n va fer reconfiguracions per evitar l’electrocució de les espècies que hi reposen.