En marxa els Pressupostos Participatius de Santpedor pel 2018

170
urna pressupostos participatius Santpedor 2017
urna pressupostos participatius Santpedor 2017

L’Ajuntament de Santpedor ja ha engegat la maquinària dels Pressupostos Participatius del 2018. Després de múltiples presentacions a centres educatius i al públic, al novembre es va obrir el plaç per presentar projectes. I és que enguany, a diferència de l’any passat, són els propis santpedorencs i entitats qui presentaran propostes per ser votades. Després d’una primera experiència l’any passat -considerada aleshores prova pilot-, en què  l’equip de govern era qui va posar sobre la taula quatre propostes a votació -va guanyar l’opció de reformar la Font de les Escales-, enguany s’ha volgut fer uns pressupostos participatius de veritat en què tothom pogués dir la seva.

En total es destinaran 60.000 euros dels pressupostos municipals de Santpedor a aquest procés participatiu. Tres vegades més del que es va destinar en la prova pilot de l’any passat.

Aquesta quantitat es repartirà en tres blocs (els imports inclouen IVA): Projectes entre 20.001 i 30.000€ (dotació màxima: 30.000€). Projectes entre 5.001 i 20.000€ (dotació màxima: 20.000€). Projectes de pressupost igual o inferior a 5.000€ (dotació màxima: 10.000€).

Per tant, pot quedar guanyadora més d’una proposta, fins a completar aquests 60.000 euros. Ho explica la regidora d’Hisenda Judit Raja:

 

Per altra banda, els projectes o propostes que es presentin han de complir els següents criteris:

  • Ser projectes d’inversió, és a dir despeses destinades a la creació/millora  d’infraestructures, creació o adquisició de béns de naturalesa inventariable per al funcionament dels serveis o altres despeses que tinguin caràcter amortitzable.
  • Adequar-se a les lleis i normatives vigents del municipi.
  • Ser de competència municipal.
  • Emmarcar-se en els costos d’inversió descrits anteriorment. Aquests costos s’han de poder valorar tan tècnicament com econòmicament.
  • Han de donar resposta a una necessitat concreta.
  • Han de ser projectes sostenibles i tenir visió de col·lectivitat. És a dir que no generin despesa futura i que tinguin un impacte favorable per al conjunt del municipi.

El plaç per presentar projectes es va obrir a principis de mes i finalitza el 30 de novembre. Després, al desembre serà el moment d’aprovar quins projectes compleixen els requisits per poder ser votats. Amb l’entrada del nou any es faran públiques aquestes propostes i s’explicaran al detall, per tal que tothom tingui la informació suficient per votar les que cregui més convenients. Un període de votació que es farà efectiu al llarg del mes de febrer. Així, està previst que l’u de març es faci el recompte oficial de vots i es coneguin les propostes guanyadores, que l’equip de govern es compromet a portar a terme pel mateix 2018.

Tenen dret a vot tots els majors de 16 anys empadronats al municipi. Les votacions seran al llarg del mes de febrer a la Biblioteca Pare Ignasi Casanovas. I es contempla la possibilitat de crear un sistema de votació electrònica que sigui segur per poder votar telemàticament des de casa.