Saltamos Festival. Fotografia: Catpress
Saltamos Festival. Fotografia: Catpress

Una quarantena de veïns del Bages han convocat una assemblea amb l’objectiu de crear una associació per combatre el soroll que provoca l’aeròdrom de Sant Fruitós, que es diu Barcelona-Bages. L’assemblea es farà dimecres 8 de setembre a dos quarts de vuit al pati de l’escola La Serreta de Santpedor. També es parlarà sobre com sensibilitzar i protestar d’aquesta molèstia que fa temps que s’allarga.

Per fer retrospectiva, a l’octubre del 2020, els promotors d’aquesta entitat ja es van queixar al Síndic de Greuges amb el suport de més de 400 veïns de Santpedor, Sant Fruitós, Manresa, Castellnou, Callús i Sant Joan de Vilatorrada. A més d’entitats ecologistes. El principal motiu de la queixa és el soroll que altera el benestar de molts veïns de la comarca tant a casa, com a l’hora de fer activitats a l’aire lliure.

L’origen del soroll és l’aeròdrom, però la futura entitat carrega directament sobre ‘Saltamos’, l’empresa que organitza activitats de paracaigudisme i que, segons l’associació de veïns, no té cap mirament a l’hora de fixar horaris, rutes i vols d’aparells molt sorollosos. D’altra banda, també apunta que la Generalitat ha donat l’esquena al conflicte i prefereix prioritzar el benefici econòmic per davant del benestar dels ciutadans.

A nivell institucional, els Ajuntaments de Santpedor i Castellnou ja han aprovat mocions per adherir-se a la queixa i s’han compromès a aconseguir assessorament tècnic per avaluar l’impacte que té l’activitat de Saltamos.