Els treballadors d’Iberpotash de Sallent paren la producció fins que duri l’estat d’alarma

198
Pla general de sal de desgel que es tracta a la planta que ICL Iberia té a Súria. Imatge del 30 de gener de 2019 (Horitzontal).

Fa just una setmana l’empresa anunciava que les mines de Súria i Sallent reduïen a la meitat la producció per tal de fer front a la crisi del coronavirus. Ara, fa uns minuts s’ha sabut que finalment, pel que fa a Sallent la producció queda aturada i la mina està amb serveis mínims. Amb tot la empresa ha presentat un ERTE de força major.

La crisi del coronavirus ha fet parar les màquines d’Iberpotash ubicades a Sallent. Ara l’empresa treballarà amb serveis mínims amb l’aplicació d’un ERTE i demà es reunirà amb el comitè d’empresa de Súria per saber si segueixen o no la mateixa línia. Pel que fa a Sallent serà una mesura que també aplicarà l’empres Montajes RUS, que té treballadors subcontractats per ICL. Per tant, a partir de demà l’empresa para màquines i fins que no s’aixequi l’estat d’alarma no es tornarà a reactivar la producció. Això vol dir que tots els treballadors que vulguin realitzar serveis mínims ho podran fer i seran un total de 49 per dia dividits en tres relleus.

El sindicat s’ha mostrat satisfet amb l’acord i així ho ha expressat a Ona Bages el president del Comitè d’Empresa Iberpotash Sallent, Rubèn Gaona. Ell mateix ha deixat clar que “l’empresa en tot moment ha col·laborat amb nosaltres”. A més Gaona explica que “cada dia ens estàvem quedant sense mascaretes i això era un risc per als treballadors.” El mateix Gaona ha confirmat que s’anirà seguint l’actualitat de la epidèmia i per aquesta raó no s’ha fixat cap data de obertura. El fet de no tenir mascaretes ha dificultat la seguretat i fins que no arribi suficient material ICL no podrà disposar de més persones per a cada torn.

Els serveis mínims els realitzaran tots aquells que vulguin treballar durant el confinament. L’empresa, igual que aquesta última setmana, aplicarà mesures de protecció per evitar el contagi, com ara l’ús de mascaretes FFP3 amb una filtració de l’aire de gairebé un 98%

Què és un ERTE?

Les sigles responen a expedient de regulació temporal d’ocupació. A diferència d’un ERO, on la desvinculació és definitiva, el treballador passa a la desocupació durant el temps que s’hagi considerat que l’activitat estarà frenada.