Els treballadors de l’empresa Troquelados Terrassa exigeixen el pagament dels sous endarrerits després del tancament

184

El Centre Especial de Treball comptava amb més de 50 treballadors, la majoria amb discapacitat

Els treballadors de l’empresa sallentina Troquelados Terrassa, dedicada a la manipulació de cartró i productes d’embalatge, demanen que se’ls pagui els sous endarrerits i les indemnitzacions per acomiadament improcedent que els pertoca, després que l’empresa decidís tancar el mes de juliol. Es tracta d’un Centre Especial de Treball que compta amb una cinquantena de treballadors, la gran majoria amb una discapacitat superior al 33%. La portaveu del sindicat Acció Sindical Bages, Begoña Domínguez, ha explicat que els empleats també denuncien haver patit abusos i vexacions durant el seu dia a dia a la fàbrica. Els treballadors i el sindicat no descarten emprendre mobilitzacions si les solucions no arriben.

Des del sindicat, expliquen que els treballadors diu que l’empresa “sempre ha anat bé i hi havia feina”, fins que el mes de maig van deixar de cobrar el sou. Malgrat tot, els empleats van seguir treballant. El mes de juliol se’ls va comunicar que no calia que continuessin treballant perquè l’empresa tancaria ja que no era viable econòmicament. Segons els treballadors, l’empresa va al·legar que això seria així “perquè deixaria de rebre els ajuts de la Generalitat pel pagament dels sous”.

A partir d’aquí es van iniciar les negociacions entre treballadors i empresa i es va acordar que de la venda dels béns i patrimoni primer es pagaria els sous i les indemnitzacions dels treballadors. Això no va acabar sent així i es va pagar primer als proveïdors. 

L’empresa va presentar davant el Departament de Treball un informe d’Expedient de Regulació d’Ocupació on justifica el tancament per raons econòmiques i on es considera que els acomiadament són “objectius”. Segons la portaveu d’Acció Sindical Bages, Begoña Domínguez, això provoca que les indemnitzacions pels treballadors siguin menors. Si no es considera objectiu, els treballadors cobraran 33 dies per any treballat i depenent de l’antiguitat del treballador el deute va des dels 2.000 euros fins els 15.000.

Des del sindicat expliquen que la denúncia penal que s’ha interposat contra el propietari és per tres delictes: contra els drets dels treballadors, per alçament de béns i per insolvència fraudulenta. Les penes podrien comportar presó.