Els sous marquen el ple de cartipàs de Santpedor

145

Els tres partits de l’oposició van votar en contra per, bàsicament, dues raons. La primera és l’increment anual de 40.000€ en sous i la segona és l’augment del percentatge de dedicació.

El ple del cartipàs de Santpedor, que es va celebrar el passat dimecres 3 de Juliol, va començar tranquil amb l’aprovació de l’horari del ple ordinari, que seguirà sent el segon dimarts de cada mes a dos quarts de vuit de la tarda; les dues comissions informatives dels plens, que se celebraran dos dies abans del propi ple a un quart de nou del matí; i els representants de l’Ajuntament als consells municipals i les associacions.

El rebombori, però, va arribar al sisè punt de l’acta, el dels sous de l’alcaldia i els regidors, que augmenten un total de 40.000 eurus, un 35% més que els de l’últim mandat. L’oposició va criticar la decisió perquè no la van trobar justificada. Pau Clusella de la CUP va explicar que des del partit “no entenen a quina necessitat real respon l’augment de sou i de dedicació”. A més, també van criticar que el sou de l’alcalde incrementès en un 7,6%.

Per la seva part, Progrés Municipal va carregar contra l’augment de dedicació laboral total que hi ha aquest mandat en comparació amb l’anterior. Ferran Tarazona, líder de la formació, va explicar que “han hagut d’augmentar el percentatge de dedicació i volem saber si estan mal repartides i la quantitat de feina que hi ha ara.” també, des del partit, es pregunten “quina feina de més hi haurà a aquest mandat que no hi era al passat per fer aquest augment innecessari”.

Per la seva banda, Jesús Puig, de Santpedor en Comú Podem va titllar de poc ètica la decisió i va explicar que “des del partit es creu que els sous s’haurien de baixar, i no pujar, i invertir-los en afers socials”. També, a més, va recalcar que en els temps que vivim és una decisió exagerada.

Esquerra Republicana, però, defensa que és un increment corresponent al 2,25% que perceben alguns funcionaris. “El pugem perquè al llarg de quatre anys no hi haurà cap increment, ni fixe ni variable” va argumentar Josep Illa, regidor d’hisenda, urbanisme i Medi Ambient, que va afegir que els sous no s’han acostat al topall màxim permès als municipis d’entre 5.000 i 10.000 habitants.

En quant a la dedicació, la patata calenta va ser el cas d’Agustí Comas, que assumeix una regidoria més que en l’últim mandat (passa de 3 a 4) i el seu percentatge de dedicació puja del 41% a l’exclusivitat (el 100%). Illa, però, va explicar que “correspon a les regidories que se li assignen, perquè més càrrega de feina i responsabilitat, més dedicació”. A més, va reconèixer que l’experiència dels últims 4 anys ha fet que el partit decidís dur a terme aquest augment. Finalment, la resta de dedicacions pugen o bé del 21% al 25% o del 41% al 50%.

Finalment també es van repartir les regidories. Per Esquerra, Xavier Codina s’ha quedat amb les carteres de governació, promoció econòmica, patrimoni històric i brigada municipal i parcs i jardins; Agustí Comas amb cultura, esports, educació i règim intern; Laura Tarradellas amb serveis socials; Josep Illa amb urbanisme, medi ambient i hissenda; i, Núria Martínez amb sanitat i igualtat. Per part de Junts per Santpedor, Toni Puiggròs serà regidor de noves tecnologies, turisme i firies; Albert Espinalt de Vies públiques i mobilitat i Rosa Llobera de joventut, infància, participació ciutadana i veïnatge.