El debat electoral de Ràdio Sant Fruitós, celebrat al Teatre Casal Cultura, va durar 151 minuts

En el debat de les eleccions de Ràdio Sant Fruitós i Ona Bages, els candidats a l’alcaldia Cristina Murcia del PSC Sant Fruitós, Àdria Mazcuñan d’ERC Sant Fruitós, Vicenç Llorens de Junts per Sant Fruitós i Joan Carles Batanés de Gent fent Poble van intervenir ahir en un Teatre Casal Cultural, amb gairebé totes les localitats ocupades. El POUM va ser el tema que va ocupar més part del debat, però es va parlar més de com s’hauria d’enfocar, enlloc de posar sobre la taula propostes alternatives.

El debat, que constava de 10 blocs, va acabar superant les 2 hores i mitja de durada i va engegar amb el tema més controvertit del tram final de l’últim mandat, el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal. Gent fent Poble va fer autocrítica en els terminis que van marcar per aprovar el document, però va defensar el pla que es va presentar. Ho explica Joan Carles Batanés, cap de llista de Gent fent Poble. “Ens vam equivocar al no aturar-ho a la tardor de 2018. Seguim pensant que no ens vam equivocar en el document, que és molt ampli”.

La cap de llista del PSC Sant Fruitós, Cristina Murcia, va explicar com es va procedir des de l’equip de govern i va incidir en la importància del consens en l’aprovació del pla. “A les reunions de treball s’anava veient que ha de ser consensuat, ha de ser un document de poble. És una fulla de ruta que ha de ser tots, el cas de Torroella era un cas molt sensible”.

Vicenç Llorens, cap de llista de Junts per Sant Fruitós, va qualificar de pràcticament nul·la la participació ciutadana en l’elaboració del POUM. “Quan va sortir l’avantprojecte, vam presentar una sèrie de propostes de la mà del possible millor expert en urbanisme de Manresa i no se’ns van tenir en compte les propostes”.

Per la seva banda, Esquerra, va insistir en que el POUM presentat no complia amb el model de poble que vol el grup republicà. Ho explica la cap de llista d’ERC Sant Fruitós, Àdria Mazcuñan. “És evident que el nou POUM regula coses del dia a dia, però també regula conceptes i regula el model de poble que volem ser. El model de creixement que volem pel poble no el podiem compartir amb el que es plantejava en aquest POUM”.

Els grups també van aportar propostes en diferents àmbits com accions concretes per a desenvolupar en els diferents barris, en l’àmbit de joventut i gent gran, d’ensenyament o de salut entre altres. Val a dir però, que moltes propostes presentades es reflecteixen en els programes de diversos grups polítics sanfruitosencs. Com a exemple, Esquerra va posar sobre la taula la recuperació d’un camí d’enllaç entre les Brucardes i Viladordis que ja havia existit. Junts per Sant Fruitós va proposar la implementació d’un microbus elèctric gratüit per a la gent gran. El PSC Sant Fruitós va presentar múltiples propostes pel barri de Torroella de Baix, a més voler fer extensiva la bonificació de transport que es fa a les persones majors de 65 anys, també als joves que estudien fora del poble. Per la seva banda, Gent fent Poble, va parlar de fer tot un seguit d’actuacions a la zona de la Tolega. Entre moltes altres propostes.

També hi va haver temps per parlar de les posicions de cada partit respecte el procés en clau de país. Murcia del PSC va declarar el següent: “No volem que ningú estigui a la presó, però nosaltres defensem el que va ordenar la junta electoral. Llaços grocs sí, però a casa de cadascú, no a la casa de tots”.

Mazcuñan, d’ERC Sant Fruitós, comentava: “Des d’Esquerra volem seguir el model que ens diu l’Oriol Junqueras, des dels pobles és des d’on haurem de construir la República”.

Batanés de Gent fent Poble afirmava: “Gent fent Poble a pesar del posicionament que pugui tindre, intenta plasmar en els seus actes aquelles majories que s’expressen al nostre país, si vam col·locar estelades o llaços va ser perquè es va decidir en un ple”.

Llorens de Junts per Sant Fruitós va manifestar: “El dia que tinguem la independència, que algun dia la tindrem m’agradaria que els que actualment no la volen, acabin dient, tant de bo l’haguessim tingut abans”. El debat va culminar amb el minut d’or de cada candidat que es pot escoltar a partir del minut 2h 23’ del debat.

Recupera el debat complet, al següent reproductor:

Aquest diumenge més de 6.200 Santfruitosencs estan cridats a votar en tres col·legis diferents: el CEIP Pla del Puig i el CEIP Monsenyor Gibert al nucli del poble; i el CEIP La Flama a Pineda de Bages.

Cal destacar que els residents de la carretera de Vic números 119, 121, 123, 125 i 127 passen votaran al CEIP Monsenyor Gibert, enlloc del Pla de Puig i que seran les primeres eleccions municipals que el col·legi de Pineda serà La Flama enlloc del local municipal de la plaça del Primer d’Octubre.

Ràdio Sant Fruitós després de celebrar el debat electoral aquest dijous al Teatre Casal Cultural, el dia de les eleccions tirarà endavant la nit electoral, l’acte que tancarà les accions programades pels comicis.

A partir de les 7 de la tarda hi haurà connexions als diferents col·legis, actualitzacions de resultats, entrevistes de valoració de diversos membres de les llistes i també la valoració dels candidats. El programa el faran possible Agustí Masana, Laia Candàliga, Lluc Grandia i Marc Vila; i es podrà seguir en directe pel 107.5 FM, per radiosantfruitos.cat o per l’aplicació mòbil ‘Sant Fruitós de Bages’.