Els porcs senglars s’han convertit en un calvari pels pagesos del sud del Bages

330
Pla general del pagès Nil Puig col•locant una malla per protegir l'horta de la fauna. Imatge del 17 de novembre del 2021. ACN

El motiu és que hi ha un refugi de fauna salvatge a la Vall d’Artigues, entre Castellgalí i Sant Vicenç.

Es tracta d’una finca privada on està prohibit caçar. El responsable de fauna salvatge d’Unió de Pagesos a la Catalunya Central, Josep Mas, explica que els problemes els pateixen finques veïnes o situades a uns quants quilòmetres.

Davant d’aquest problema els primers que es miren amb lupa són els caçadors a qui els diuen que han de solucionar el problema. Mas diu, però que no es pot posar la responsabilitat sobre les seves espatlles. 

D’altra banda, el subdirector del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural, Jordi Ruiz, explica que el refugi és una propietat privada, de manera que els propietaris tenen drets que “s’han de respectar”, però diu, que igual que els dels pagesos. Un dels que ho pateix és el Nil Puig. És de Castellbell i el Vilar, i reconeix que és desesperant perquè la feina que fa és en va. 

Segons el mateix Nil l’estiu passat va ser un moment crític. En època de sembra cada dia es trobaven que el porc els feia malbé el sembrat. 

Però això no és tot. I és que els propietaris del refugi han demanat una ampliació i passar de les 290 hectàrees a les 374. 

Pagesos i caçadors hi estan en contra i demanen que es denegui l’ampliació. En declaracions als mitjans, els propietaris de la finca de la Vall d’Artigues s’han mostrat oberts a buscar solucions, però no estan d’acord amb la caça perquè, diuen, “és una agressió molt gran” en una zona que volen mantenir “protegida”