La major d’Ajuntaments i entitats han organitzat les activitats amb la idea que a la tarda desemboqui tot plegat a les grans manifestacions de Manresa i Barcelona

“Ens aturem per canviar-ho tot. Ni un pas enrere”. Aquest és el lema de la vaga feminista d’avui divendres 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora. Al Bages, igual que la resta del país, hi ha convocats una sèrie d’actes i diferents manifestacions.

La vaga que està convocada des de fa mesos busca aturar l’àmbit laboral, l’educatiu i de consum. Una mobilització que no només reclama la igualtat en l’àmbit laboral, sinó que també vol denunciar l’assetjament, la violència sexual, el tràfic de dones i la LGTBI-fòbia, entre altres. La vaga està impulsada per diverses organitzacions feministes i l’han convocada alguns sindicats minoritaris, com CGT, la CNT, la Intersindical Alternativa de Catalunya i la Intersindical-CSC. Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, han convocat aturades de dues hores

A Manresa, avui penja un llaç lila a la façana de l’Ajuntament. La capital comarcal acollirà la principal manifestació. A les 11h es farà un passacarrers, al migdia es llegirà un manifest davant els jutjats i a la tarda, a les 7, hi haurà manifestació pels drets de les dones sortint des de la Ben Plantada. Justament per afavorir la màxima afluència de gent en aquesta concentració, alguns pobles com Santpedor o Callús, no organitzen cap acte el 8 de març, per no contraprogramar-se amb les grans manifestacions de Manresa i Barcelona.

Pel que fa Sallent també hi ha convocada una concentració a les 12:30 davant de l’Ajuntament on es llegirà un manifest per celebrar el 8 de Març. Seguidament a les dues del migdia hi haurà un dinar al parc de Sallent, concretament al passeig 1 d’octubre. El dinar servirà per “compartir el menjar”. Cada assistent haurà de portar el seu propi menjar però per compartir i seguidament es dura a terme la confecció de pancartes per a la manifestació de Manresa

Sant Fruitós de Bages per la seva banda s’han fet diverses activitats des de dimarts fins a aquest divendres, com caminades, tallers o visites d’oci. A les 12 del migdia d’avui es farà la lectura del manifest institucional davant de l’Ajuntament i a les 9 del vespre, al Teatre Casal Cultural, es podrà veure la representació teatral “Poker de iaies” a càrrec de l’associació Dona Cançó, que coordina l’acte artístic. A l’obra, dues iaies entren en acció i la màgia està servida d’una manera molt divertida. Les protagonistes són la Montserrat Escopinya i l’Albergínia Montserrat. Dona Cançó és una associació sense ànim de lucre que porta més de deu anys treballant per les dones. Impulsa a dones artistes amb l´objectiu d´incidir en la transformació social i en l´empoderament de la dona, a través d´espais de creació, esdeveniments, actuacions i tallers, promovent campanyes per a la igualtat i generant sinergies entre institucions

Pel que fa a Sant Vicenç de Castellet, al llarg de tota aquesta setmana s’han anat programant diferents activitats per commemorar la jornada d’avui. La setmana de la dona ha inclòs xerrades, tallers, la pintada d’un mural, un esmorzar popular o la participació a la manifestació d’aquesta tarda a Manresa. Avui a la nit està previst el setè sopar de dones a la Sala Cal Soler.
A Súria es faran activitats durant tot el dia, des de lectura de manifest de bon matí, caminada popular i activitats variades durant el dia a la Plaça de la Serradora. I al vespre inauguració de l’exposició fotogràfica ’Les filles de Durga’. Una mostra de la fotògrafa catalana Eva Parey sobre el coratge de les dones que viuen a la ciutat de Mumbai, a l’Índia. A Sant Joan de Vilatorrada, per altra banda, fan un sopar per la igualtat a la sala cultural de a Cal Gallifa, on tothom ha de portar un plat.

Serveis mínims

Treball fixa serveis mínims del 50% en hores punta a Transports Metropolitans de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat i del 33% durant tot el dia a Rodalies.

Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, el servei de metro i bus a l’àrea metropolitana i els Ferrocarrils de la Generalitat serà del 50% en hores punta, des de 2/4 de 7 fins a 2/4 de 10 i des de les 5 a les 8 del vespre. La resta del dia serà del 25% i a Rodalies, els serveis seran del 33% durant tot el dia.

En l’àmbit educatiu, hi haurà un docent per cada sis aules a primària i un per cada quatre a educació especial. També es garanteix una persona de l’equip directiu per centre de treball, i en el cas dels serveis de menjador, activitats extraescolars i llars d’infants els serveis mínims seran d’un terç de la plantilla.

En Sanitat, les urgències, les unitats especials i les activitats quirúrgiques s’atendran amb normalitat, mentre que en la resta d’activitats els serveis seran els mateixos que en un dia festiu.