Pla mig de Pere Caralfell on mostra els tomàquets recollits a l'hort de Can Calafell

Els pages de la CAtalunya central troben una alternativa per aprofitar, al màxim, els seus productes. Han creat el seu primer obrador compartit d’horta. El projecte serà una realitat l’any que ve pero, l’espai ubicat a Manresa permetrà als pagesos transformar els seus productes, evitar excedents i diversificar l’oferta. 

Amb una presentació in situ al mateix lloc on es creara l’obrador els pages van assegurar que el bages és una terra on l’hivern és molt dur i l’obrador ajudarà a que no es perdi el producte. S’ubicarà al mercat de Puigmercadal de Manresa. El pagès, Pere Calafell, assegura que l’obrador era una necessitat del territori.

L’espai estarà equipat amb la maquinària necessària per a fer conserves, elaborats vegetals i caldos, entre altres. L’obrador està impulsat pels Ajuntaments de Manresa, Artés i Navàs, municipis promotors de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central. Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Manresa, el regidor de Ciutat Verda de Manresa, Pol Huguet, passegura que l’obrador tindrà molts beneficis tan per la ciutat com per la Catalunya Central. 

La idea és que els pagesos puguin transformar ells mateixos els seus productes en elaborats o, col·lectivament, pagar a un cuiner perquè els transformi. Pel que fa a la venda, la intenció és que els pagesos es facin càrrec de la comercialització, encara que no descarten, per aquells que no disposin dels canals, crear la marca “obrador” i que es puguin adquirir en supermercats de Manresa.

Val a dir que el projecte tindrà un cost de 140.000 euros, finançats per l’Ajuntament de Manresa, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i la Diputació de Barcelona.