Els pagesos de la Catalunya Central donen per perduda la campanya del cereal si no plou en menys d’un mes

153
Pla detall d'una planta de cereal on es pot observar els efectes de la sequera. Fotografia: ACN
Pla detall d'una planta de cereal on es pot observar els efectes de la sequera. Fotografia: ACN

El sector calcula que, a hores d’ara, ja hi ha un 30% menys de producció

Tres mesos sense pluja i amb temperatures força per sobre de l’habitual. Aquesta situació ja comença a tenir conseqüències als camps de cereal de la Catalunya Central. Aquí, els pagesos asseguren que, si no plou en menys d’un mes, la campanya s’haurà de donar per perduda i, “ni tan sols, valdrà la pena engegar les segadores”. Així ho ha lamentat a l’ACN el coordinador d’Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart. “En aquest moment el cereal, va molt endarrerit, aquesta és la veritat, es va sembrar tard i malament. El que ens està passant, és que ens falta aigua immediatament. Les previsions de pluja han estat minses i les temperatures han estat molt altes. Hem passat d’una tardor amb pluges súper intenses, que no podíem entrar al camp en cap moment, a una sequera. El clima està sent una muntanya russa”.  

A la Catalunya Central, el cereal se sembra entre novembre i mitjans de desembre. Enguany però, en el 90% dels casos, la sembra es va haver de fer “molt més tard” per l’excés de pluja que hi va haver a la tardor. Si les pluges no arriben en menys d’un mes, els pagesos donaran per perduda la campanya.

Això ha fet que ara el cereal vagi molt endarrerit i la manca de pluges d’aquests darrers mesos ho està acabant de complicar. “Els sembrats estan molt clars i minsos”, ha lamentat Guitart. Així doncs, a hores d’ara, encara que plogués, els pagesos ja estimen una pèrdua de la producció del 30% i, si la situació no es reverteix i no plou en menys d’un mes, “podríem arribar a no engegar les segadores”. Això afecta tot el cereal, que en el cas de la Catalunya Central és, bàsicament, blat, i ordi, però també colze, pèsols i farratges.

Per altra banda, la sequera també afecta la palla, que aquest any ja té uns preus molt elevats. “Com que el cereal no farà la palla que és normal pot ser que hi hagi manca d’aquest producte de cara a l’estiu”, ha avisat. De fet, a hores d’ara ja es calcula que s’ha perdut la meitat de la producció.