Alguns dels acusats abans d'entrar al jutjat de Manresa. Foto: ACN
Alguns dels acusats abans d'entrar al jutjat de Manresa. Foto: ACN

La primera jornada del judici

Els Mossos del cas dels ‘9 de Lledoners’ diuen que no van veure qui els va agredir. Ho han fet en la primera jornada del judici a 9 activistes independentistes.

S’enfronten a 7 anys de presó per atemptat a l’autoritat i lesions durant la manifestació a Lledoners que es va fer al 2019. Els acusats defensen que no estaven al lloc dels incidents quan van passar. Doncs bé, els tres mossos agredits durant els alderulls diuen que no poden identificar els seus agressors i tampoc saben si van ser els acusats els qui van muntar les barricades.

L’advocat que defensa un dels 9, Josep Rossell, ha explicat que en qualsevol cas les penes que demanen són desorbitades.

Ho ha fet abans que comencés el judici davant les portes del jutjat de Manresa on desenes de persones s’han aplegat per donar suport als encausats.

El paper de la Generalitat

Aquest cas ha reobert el debat a la Generalitat sobre el seu paper davant dels casos d’atemptat a l’autoritat. El govern demana 15 mesos de presó per 3 dels 9 encausats. Ara, però, vol repensar-se la seva posició en aquest judici en concret.

Fins ara, el govern sempre es personava com a acusació particular en aquesta mena de casos. Aquest tarannà, però, va canviar lleugerament amb l’arribada de Joan Ignasi Eelena a la conselleria d’interior. En els últims mesos, la Generalitat només s’hi ha personat quan hi havia agents ferits. Ara, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, diu que s’estan repensant si retirar-se o no del judici.

La defensa dels 9 de Lledoners també pressiona perquè la Generalitat revisi aquest mecanisme. Eva Pous, advocada d’Alerta Solidària, ha explicat abans del judici que aquest no és un cas aïllat i carregava contra el paper de la Generalitat en acusacions d’atemptat contra l’autoritat.

El judici es reprendrà avui a les 10 del matí i durant el dia declararan els encausats.