El dilluns 20 d’abril, vam començar la setmana amb una notícia força desagradable. Un noi de 13 anys va entrar a l’institut Joan Fuster del barri Navas de Barcelona, i va matar a un professor i va ferir a una professora i a la seva filla, amb una ballesta i un ganivet. Els fets van passar quan tot just començava el dia i van trasbalsar a tota la comunitat educativa de Catalunya. Uns fets que molts trobaven surrealistes, típics de la realitat nord-americana.

Eduard Caserres, director de l’Institut Gerbert d’Aurillac de Sant Fruitós de Bages explicava en declaracions a Ràdio Sant Fruitós que les primeres reaccions d’aquell dia van ser de solidaritat amb l’institut i les famílies de les víctimes i del noi.

L’endemà tots els instituts de Catalunya van fer un minut de silenci i el professorat i l’alumnat van parlar sobre què havia passat. Carme Planas, directora del Paidos, va dir en declaracions a Ràdio Sant Fruitós que dimarts van sortir tots a fora el pati a fer un minut de silenci. Després, van parlar amb els alumnes exposant-la sense prejudicis ja que els fets eren molt recents i es desconeixien els motius.