Al Bages, per primera vegada a la història, no es podrà fer servir el canal de la sèquia per regar els horts a menys que siguin de Manresa. És una decisió de la Junta de la Sèquia que ha enfadat molt els hortolans de Santpedor, Sallent, Balsareny i Sant Fruitós de Bages. 

La sèquia de Manresa és un canal que abasteix d’aigua no només a la capital del Bages, sinó que ve des de Balsareny. És per aquest mateix motiu que els hortolans de fora de Manresa no entenen per què se’ls exclou a ells. Pateixen per les seves collites i titllen els responsables de la decisió de tenir un comportament feudal. 

 

“Això ni és democràtic ni és just. No són la ciutat oberta que volen vendre”

 

Creuen que les hectàrees que es deixen de regar d’aquests pobles és insignificant al costat de Manresa, però la secretària de la junta directiva, Mita Cases, assegura que es passen de més de 800 litres per segon a poc més de 200. A més, diu, si es deixa que tothom agafi aigua de la sèquia, quan arriba a Manresa, pràcticament no en queda pels seus horts. Assegura que és una mesura inèdita, que ni tan sols amb la sequera del 2008 es va plantejar.