Pla general d'un grup d'ecologistes esperant els corredors amb el lema 'Això els maquis no ho farien'. Imatge del 28 de novembre del 2021. (Horitzontal)

Dues sentències obliguen ICL a treure el runam salí deL Cogulló, a Sallent, una muntanya que acumula 48 milions de tones de sal. En lloc d’això, els ecologistes denuncien que l’empresa minera “blanqueja el delicte ecològic” amb propostes culturals o esportives com la que ha tingut lloc aquest diumenge, en què centenars de corredors han pujat dalt del Cogulló. Aprofitant l’esdeveniment esportiu, la Plataforma Prou Sal ha organitzat una protesta. El seu portaveu, Jordi Ribera denuncia que ICL vol blanquejar el runam en lloc de treure’l.

Els organitzadors de la cursa dels Maquis asseguren que no reben cap subvenció d’ICL, defensen que cal treure el runam, però que, mentre l’empresa no ho fa, es pot utilitzar com a reclam turístic.

La plataforma creu que ICL està incomplint el Pla Phoenix i en aquest sentit pensa que és un bon moment perquè Estat i Govern exigeixin una franquícia que permeti retirar el runam.

Segons el portaveu de Prou Sal, el runam salí del Cogulló continua contaminant les aigües del riu Llobregat. A banda, també denuncia l’ús d’aigua potable en grans quantitats per dissoldre el runam i transportar-lo al mar.

Els organitzadors de la cursa comparteixen els arguments dels ecologistes, i també creuen que cal treure la muntanya de runam salí.

Igualment, creuen que, mentre l’empresa no ho fa, el runam salí de Sallent és una oportunitat.