Els crims a Manresa van pujar l’any passat un 16% respecte al 2020

93

El percentatge es troba per sobre de la mitjana a Catalunya, un 10,6%. Són dades del Ministeri de l’Interior, que ha publicat el balanç de criminalitat del 2021. Entre les ciutats més importants amb un augment més considerable de la Catalunya Central hi ha Manresa, que es troba en tercer lloc pel que fa a l’augment de la criminalitat. El tipus de delicte que més ha crescut a Manresa són els homicidis i els assassinats. A nivell català, on més ha augmentat el nombre de delictes és a Manlleu amb un 35,1%, seguit de Vic amb un 32,4%.

Tot i això, la comparativa està distorsionada, ja que l’estudi va començar el 2020, per tant, s’ha fet comparant dades extretes en un moment d’excepció, pel fet que el confinament estricte va ser just aquell any.

Sense especificar ciutats, el Ministeri de l’interior també ha publicat dades pel que fa a les agressions sexuals a les comarques de Barcelona. Les agressions sexuals amb penetració són les que més han augmentat, un 53%. En total, S’han registrat gairabé 300.000 infraccions penals.

Durant el 2021 hi ha hagut 436 agressions sexuals amb penetració. Pel que fa als delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, han pujat un 41,3% respecte al 2020, un total de 2.406 casos.

El balanç s’ha fet sumant les dades dels Mossos d’Esquadra, les policies locals, la policia espanyola i la Guàrdia Civil. Aquest augment s’explica perquè la comparativa es fa amb l’any 2020, època de confinament total. A mesura que les restriccions pel coronavirus s’han anat eliminant, han crescut el número d’agressions sexuals.

L’estudi també mostra un gran augment en els homicidis intencionals i assassinats en grau de temptativa amb un 26,9% a les comarques de Barcelona. El tràfic de drogues s’ha disparat un 35,6%. També han pujat el número de delictes de lesions amb un 35,2%, els robatoris amb intimidació amb un 20,4 % i els furts amb un 5%. Per altra banda, l’any 2021 van baixar un 10,2% el número de robatoris amb força en habitatges, establiments i altres instal·lacions.