Els cellers del Bages preveuen un augment de la producció de raïm per aquesta temporada

177

MARCEL TARAZONA, OLGA GILI, YLÈNIA MORROS.-

Els cellers de la comarca preveuen incrementar un 40% la producció de raïm per aquesta temporada. Això es deu a les pluges i les temperatures fredes d’aquesta primavera. I, per tant, les dades podrien augmentar fins a 1 milió 400 quilos de raïm.

El President de la D.O, Joan Soler, explica que són valors mitjans, però que venien d’unes temporades dolentes per culpa de la sequera. De fet, l’únic inconvenient que hi troba és un excés d’aigua, que ha fet que no poguessin llaurar o ensulfatar a temps. Ho ha dit a l’ACN:

Unes paraules que ratifica el propietari del Celler Santmartí de Sallent, Joan Santmartí, que diu que, en el seu cas, el bon temps ha ajudat a tenir una fruita “més bona”. Ho ha dit a Ona Bages:

Al Mas de Sant Iscle ja han acabat la verema i no els ha anat tan bé la collita. Tenen 13 hectàrees de vinyes, però en algunes ni hi han entrat perquè han quedat completament malmeses pel míldiuu, un fong que apareix per l’excés d’humitat i que fa malbé el cep. La producció per tant, força més baixa que altres anys.

I al Celler Murallius, una vinya petita a Sant Fruitós de Bages, expliquen, en la mateixa línia, que la collita ha sigut molt dolenta per culpa de la climatologia. Parla Josep Codina, responsable de la vinya:

Un dels problemes als que s’enfronta la D.O. a la comarca és que s’han de protegir les vinyes de la fauna salvatge. La solució, però, té un cost econòmic que no tots els cellers poden assumir. És per això que Soler reclama ajuts a l’administració.

A banda, aquest cap de setmana se celebra al Bages la Festa de la Verema que es trasllada a Avinyó. A partir d’ara, de fet, es farà cada any en una població diferent de les que formen part de la Denominació d’Origen Pla de Bages.