Els Bous de Foc tornen a treure el cap a Santpedor

174

Joves santpedorencs s’han posat les piles per recuperar els Bous de Foc, entitat nascuda als anys vuitanta que feia correfocs i activitats relacionades amb les flames i que va desaparèixer fa sis anys. Per la fira de Sant Miquel, una vintena de joves van fer una primera mostra en col·laboració amb les colles diableres de Sant Fruitós de Bages i Sallent. Un dels impulsors del projecte, Aniol Vila, creu que l’actuació a la Fira “va ser un èxit. Estem agraïts a tothom que hi va participar i sobretot a les colles d’altres pobles que ens van donar un cop de mà i a l’ajuntament, sense ells no hagués sigut possible. Esperem poder repetir l’any que ve”.

Per a desenvolupar l’activitat normal d’una colla diablera, però, la llei obliga als integrants d’aquest tipus d’entitats a realitzar una formació especifica per poder manipular foc i estris pirotècnics en actes públics. Aniol Vila creu que “si hi ha prou gent interessada i ganes, l’objectiu és formar-nos, constituir-nos en entitat i recuperar l’activitat d’aquesta entitat històrica”. I és que els Bous de Foc com a entitat van néixer als anys vuitanta, però l’origen cal situar-lo molt abans, com a mínim al segle XVIII, i en relació al bou de foc que sortia a les Enramades que es feien a Santpedor pel Corpus. La tradició però, es creu que es va perdre durant la Guerra del Francès, al 1809.

Tothom qui estigui interessat en formar part d’aquest projecte, pot contactar els impulsors a través del correu electrònic bousdefocsantpedor@gmail.com o del seu perfil de Facebook.