Les vaquetes de Santpedor han tornat a l’arena pública, i de quina manera, amb la intervenció de la Plataforma Animalista de Santpedor al ple municipal, davant desenes de simpatitzants dels correbous. Una ‘patata calenta’ pels grups polítics del poble, que saben que és un tema delicat que arrossega moltes passions a favor i en contra. Si bé l’equip de govern (Esquerra Republicana), en veu del regidor de cultura Agustí Comas, va deixar clar en el ple que no els ha arribat que hi hagi aquest debat i que no contemplen per ara la possibilitat de fer un referèndum, també han transmès que deixen una porta oberta a parlar del tema si la reivindicació pren força i es presenten un nombre important de firmes en contra les vaquetes (o a favor de la consulta).

A la Plataforma Animalista de Santpedor, per la seva banda, van quedar decebuts amb la resposta de l’equip de govern al ple municipal, i consideren “molt greu i poc democràtic” que ni tan sols s’admeti que “hi ha debat”. Amb tot, el seu portaveu, David Serramitjana, que també és director de la Fundació FAUNA, assegura que un 10% de les 7.500 firmes que han recollit a través de Change.org, són de santpedorencs.

 

Serramitjana també es mostra descontent amb la “demagògia digna del PP” que, al seu parer, va utilitzar Comas quan va mencionar altres festes amb animals del poble com Els Tres Tombs. Des de la plataforma animalista no amaguen que no són partidaris de cap tipus d’esdeveniment en què participin animals, però subratllen que la seva campanya va dirigida a les vaquetes i que és el seu “únic i urgent objectiu”. Segons el portaveu de ‘Santpedor sense vaquetes’, els partits polítics “actuen condicionats perquè tenen por dels taurins”.

Pel què fa a l’oposició, que no va poder intervenir al ple pel format de la pregunta, a diferència d’Esquerra Republicana el PDeCAT (abans Convergència Democràtica) de Santpedor creu que “sí que hi ha debat”. El mateix ple, diuen, “és una evidència de que hi ha debat, amb desenes de persones a favor i en contra presents allà”. Al seu parer, és un tema delicat i que no s’ha de menystenir, però traspassen la responsabilitat a l’equip de govern. Així ho afirma Montse Claret, que l’any passat va posar sobre la taula, al programa Plaça Gran de Ràdio Santpedor, la possibilitat de fer una consulta sobre les vaquetes perquè el poble decidís.

 

Des de Progrés Municipal, que l’any passat va plantejar al ple municipal la possibilitat de posar el tema a debat, es mostren ara “totalment a favor de les vaquetes” i refusen la possibilitat de fer una consulta. Segons fonts del grup, “és una tema que genera massa tensió, s’ha de deixar passar temps”.

Els partidaris de no tocar l’acte de les vaquetes no volen fer declaracions per ara, per no “engreixar” una controvèrsia que, al seu parer, “no existeix”. Amb tot, dimarts van assistir en massa al ple -més de quaranta- amb adhesius on es podia llegir: ‘la Festa Major no es toca, vaquetes ara i sempre’.

L’equip de govern considera que si una entitat vol portar una tema a consulta han d’empènyer i buscar adhesions. En aquest sentit, no tanquen la porta a fer una consulta sobre les vaquetes però demanen passos previs abans. El primer: portar les 800 firmes, validades, de les quals Serramitjana va parlar al ple, a l’ajuntament.