Els aiguamolls de la Bòbila de Santpedor, protagonistes de l”Espai Terra’ de TV3

162
Reportatge dels Aiguamolls de la Bòbila a l'Espai Terra de TV3
Reportatge dels Aiguamolls de la Bòbila a l'Espai Terra de TV3

Els aiguamolls de la Bòbila de Santpedor han sigut protagonistes aquest migdia del programa ‘Epai Terra’ de TV3, que s’emet cada dia a partir de les 13h per la televisió autonòmica. Es tracta d’un reportatge gravat fa poques setmanes a Santpedor amb la col·laboració de Josep Illa, regidor de medi ambient del poble, i el seu fill, Marc Illa, que és cuidador i anellador d’espècies als aiguamolls.

El resultat és un fantàstic audiovisual conduït per Eduard Querol, que explica la vida i la fauna dels aiguamolls així com la tasca que s’hi porta a terme. No us el perdeu:

Fins als anys 80 l’espai on són els aiguamolls de la Bòbila estava ocupat per una fàbrica de totxos (allà mateix, en una antiga bòbila, es feia l’extracció d’argiles). A poc a poc van anar rebaixant els terrenys i, en conseqüència, les aigües del subsol van aflorar a la superfície. Als anys 90 va néixer el projecte de reconvertir la zona en aiguamolls: es van crear microhàbitats i es va aconseguir un espai natural amb una gran diversitat d’espècies animals i vegetals. Ara s’ha consolidat com a punt d’aturada d’ocells en els seus trajectes de migració entre Àfrica i Europa. Com a exemple d’èxit, ja s’hi han detectat més de 130 espècies, algunes de molt rares o, fins i tot, mai observades a la conca mitjana del Llobregat.