Els resultats de les eleccions municipals de diumenge han deixat, com és habitual, escenaris diversos de cara als governs que es puguin formar als Ajuntaments del Bages. En alguns casos, el partit guanyador podrà governar amb majoria i no ha de patir perquè l’oposició pacti per guanyar l’alcaldia com és el cas de Sallent, Súria, Sant Fruitós, Sant Vicenç de Castellet, Callús, Castellgalí, Castellnou de Bages, Sant Feliu Sasserra, Sant Salvador de Guardiola, Pont de Vilomara, Artés, Avinyó, Navarcles o Cardona.

Ara bé, hi ha altres municipis que estan supeditats a possibles pactes que poden canviar la disposició de l’Ajuntament. El primer cas és el de la capital, Manresa. Esquerra amb Marc Aloy com a cap de llista, va ser la força més votada però va perdre un regidor respecte a les eleccions del 2019. Això vol dir que haurà de pactar si vol tornar a ser alcalde. Republicans i Junts conformen la majoria més clara, amb 13 regidors, però els resultats obren la porta a altres opcions.

Altres governs oberts són Santpedor i Sant Joan de Vilatorrada. En el cas del primer, però, tot apunta que es repetirà el pacte d’ERC i Junts, malgrat que l’última força només hagi tret 2 regidors. Si se sumen als 5 d’ERC (la força més votada) podrien governar amb majoria tal com ha passat en els darrers quatre anys. En aquest cas, Agustí Comas seria l’alcalde.

A Sant Joan l’escenari és més complicat pel partit que ha guanyat: el grup independent Alternativa per Sant Joan. Fa quatre anys van donar la sorpresa i ara revaliden el triomf amb Jordi Solernou al capdavant. Ha tret un regidor més que fa quatre anys, un total de sis, però no s’assegura la majoria i, per tant, haurà de buscar aliances si vol governar.

Els altres tres escenaris per resoldre es troben a Navàs, Balsareny i Monistrol de Montserrat. En el primer poble, la CUP ha tornat a guanyar amb Jaume Casals com a cap de llista. La formació, però, no ha assolit la majoria absoluta, ja que, ha tret 5 dels 13 regidors. Ara bé, i tal com passa a Santpedor, tot apunta que pactarà amb ERC tal com ja va fer quatre anys per assegurar-se l’alcaldia.

A Balsareny, hi ha hagut empat entre els independents Endavant Balsareny i Esquerra Republicana. Junts, que havia governat fins ara, ha perdut pistonada i ha quedat com a tercera força. Ara caldrà veure quins pactes es fan. I finalment a Monistrol de Montserrat, hi ha hagut empat també entre el PP (l’única victòria que ha tret el partit popular al Bages) i ERC. CUP, JUNTS I PSC han entrat també a l’Ajuntament amb un regidor i caldrà veure qui pacta per guanyar l’alcaldia.