El TSJC admet a tràmit la querella de la fiscalia contra Roger Torrent, Adriana Delgado i part de la seva Mesa per desobediència

182

El TSJC admet a tràmit la querella de la fiscalia contra Torrent, Adriana Delgado i part de la seva Mesa per desobediencia. Maria Eugènia Alegret instruirà la causa oberta per haver permès debatre sobre la monarquia i l’autodeterminació.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la querella de la fiscalia contra Adriana Delgado, per haver permès el debat de dues resolucions sobre autodeterminació i la monarquia. També s’ha querellat amb l’expresident del Parlament Roger Torrent i els membres sobiranistes de la seva Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós. La fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l’altra el 26 de novembre del 2019. La instrucció de la causa anirà a càrrec de la magistrada Maria Eugènia Alegret.

En aquell momento Adriana Delgado era l’exsecretària quarta (ERC), que va deixar el càrrec el 26 de novembre del 2019 i va ser substituïda per Rut Ribas. La fiscalía en el seu escrit considera que els quatre querellats van incomplir la sentència en permetre els dos debats.

Suports

A tot això diferents càrregs polítics han donat suport a Torrent i a tota la Messa d’avant d’aquesta situació.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha traslladat el seu suport “sense fissures” a l’expresident de la cambra, Roger Torrent, i als exmembres independentistes de la Mesa després que el TSJC hagi admès a tràmit la querella de la fiscalia. En un comunicat, Borràs es referma en la necessitat de blindar el Parlament “contra qualsevol ingerència externa” i en “defensar la sobirania de la cambra”. Qui tampoc s’ha quedat callada és Carme Forcadell. Ha mostrat suport als encausats i diu que “El Parlament és sobirà i la paraula ha de ser lliure”.

Torrent i Campdepedrós tampoc s’han quedat callats. Reivindiquen que reivindica que continuaran defensant la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputat. Campdepedrós per la seva banda diu que el tribunal no pot incidir en l’activitat deliberativa” del Parlament. L’exsecretari primer de la Mesa creu que s’ha interposat la querella “en el moment que políticament ha convingut”.