El tortell de Reis de massapà, el més comprat a Sallent

218

Els sallentins celebren l’arribada dels Reis d’Orient amb el tradicional tortell. I és que a la majoria de taules, el dia 6 de gener, n’hi ha un.

Aquell dia es coronen molts reis, si és que han trobat la figura, i molts d’altres, que els toca la fava, han de pagar les postres. El tortell ja no és el que era en l’origen, però és una tradició que no es perd.

A les pastisseries i forns de pa se’ls gira feina els últims dies de festes. És durant el Nadal quan el sector viu un dels moments més dolços de l’any, on arriben a doblar la xifra de vendes habitual.

El de massapà és el més sol·licitat, tot i que els de crema, nata i xocolata tenen cada vegada més demanda i aviat seran els més sol·licitats.

El Forn de Cabrianes en feia dues mides: una de gran i una de petita, però per encàrrec s’adaptaven al que sol·licitava el client. La Directora Comercial de l’empresa, Rosa Maria Adabal, valora molt positivament la diada i calculen que han venut un 10% més que l’any passat.

Però les pastisseries i forns de pa locals ho viuen una mica diferent. Albert Camprubí, del Forn de Pa Camprubí (Cal Ansona) de Sallent, ens ho explica:


A Catalunya s’han menjat 880.000 tortells de Reis, segons el Gremi de Pastissers de Barcelona.