El toc de les campanes del campanar de Sallent a debat

193

El canvi del toc de campanes no ha acabat d’agradar a l’oposició de Sallent, (ERC i CUP). En el ple d’ahir es va debatre sobre el perquè d’aquest canvi, aquesta va ser la pregunta d’Èlia Torrescassana, cap de llista de la CUP a Sallent:

Segons l’alcalde, David Saldoni, aquestes modificacions es van produir amb l’objectiu de recuperar el toc de totes les campanes que hi ha actualment a la vila, ja que fins ara només en sonaven dues. Per altra banda, ERC, assegura que aquest canvi trenca amb la tradició “i amb el patrimoni sonor de la nostra vila”. Saldoni per la seva banda explica el perquè d’alguns canvis.

Pilar Sala constata que “ara toquen diferent” de com ho havien fet “des de fa més de 80 anys” a cada quart, a cada hora en punt, el toc de difunts, i el repic de festa.

ERC entén que el toc de campanes “és un servei públic considerat patrimoni i paisatge sonor de la nostra vila, que s’ha de preservar”, i demanarà explicacions a l’equip de govern “dels criteris que han portat a modificar els tocs”. Durant el ple d’ahir Saldoni va explicar una de les solucions que s’havia plantejat al problema.

Per altra banda, també són altres els problemes que han sorgit arran del canvi de les campanes, com són els martells.

Nous martells

ERC també posa en dubte la idoneïtat dels nous martells amb què es piquen les campanes, després de comprovar que en pocs dies de funcionament “ja han deixat marca. Creiem que poden perjudicar les campanes, i amb el temps les pugui esquerdar i espatllar”, diu Sala, que demana una revisió i si cal, canviar aquests martells per uns altres.

ERC sosté que “ara sembla que les campanes sonen més fort, i sabem que alguns dels martells utilitzats són rodons, més estrets que els tradicionals i fan malbé les campanes”. Per als republicans “és més idoni preservar els antics”, i consideren que “la maquinària que ja hi ha, amb un bon manteniment de neteja i lubricació pot arribar a funcionar de manera correcta i segura”.

Us deixem amb el video que ha fet Judit Peñaranda per Ràdio Sallent