El sector vinícola de Navàs després del coronavirus: de la crisi a l’oportunitat

192

Bona part del turisme de Navàs es nodreix de la seva cultura per la vinya, el vi i l’oli. El sector vinícola és un dels valors turístics del poble que el reconeix i el destaca, ja no només a la comarca sinó també arreu del territori català.

El coronavirus no ha passat desapercebut en aquest sector, i els cellers i vinyes del municipi ho ha notat especialment. De fet, l’aturada econòmica ha estat total en aquest àmbit. El que no s’ha aturat és l’activitat. Els cellers han seguit treballant tot i no ingressar res. Per mesurar aquest impacte, sentim les paraules de Joan Fernández, fundador del Celler la Diferenta i treballador del Celler de Can Serra d’Exibis de Navàs.

Joan Fernández, del Celler la Diferenta i el Celler de Can Serra d’Exibis de Navàs.

En aquest sentit, Fernández creu que ara s’obre perquè el sector vinícola “es reinventi” i faci de la crisi una oportunitat. Per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus en el sector, Navàs vol impulsar dues alternatives que seran molt importants per a reactivar el turisme navassenc: l’obertura del l’escorxador i de les caminades pintoresques. Ho explica la regidora de Turisme de Navàs, Anna Rubio, en declaracions a Ona Bages.

Anna Rubio, regidora de Turisme de Navàs

La previsió és obrir l’escorxador el proper mes de juliol com a punt neuràlgic per l’enoturisme bagenc. D’altra banda, Rubio explica que l’afectació en el sector turístic i vinícola ha estat àmplia perquè “Navàs té molta cultura pel vi”. El sector viu molt de la restauració i l’activitat s’ha aturat del tot”.

L’Ajuntament de Navàs ha impulsat ajudes pels comerços del poble i els autònoms. En el cas dels cellers i les vinyes, Joan Fernández creu que l’ajuda no vindrà tant per les administracions i si més per la gent que consumeix producte de proximitat.

Joan Fernández, del Celler la Diferenta i el Celler de Can Serra d’Exibis de Navàs.

De l’escorxador, Fernández diu que serà un eix vertebrador perquè tothom que el visiti visqui una experiència i comprovi les varietats de vins que hi ha a Navàs.

Caiguda de ventes d’entre un 90 i un 95%

A Catalunya es calcula un descens de les vendes d’entre un 90 i un 95%, especialment pel tancament de bars i resutaurants. Segons un informe de la Comissió Europea, la producció i les exportacions de vi s’enfonsaran un 14% aquesta temporada, mentre el consum caurà un 6,7% i les importacions un 11%.