El sector turístic de la Catalunya Central confia en el client d’última hora per penjar el cartell de complet

182
Vista general de la Seu de Manresa (Bages)
Vista general de la Seu de Manresa (Bages)

A hores d’ara les reserves per a l’agost arriben al 75% d’ocupació a les zones més rurals

De mitjana, a hores d’ara les reserves per al mes d’agost arriben al 75% a les zones rurals, per la qual cosa confien en les d’última hora per arribar a omplir. Els majors registres se situen a les cases rurals del Berguedà, l’Anoia i el Solsonès, mentre que als establiments hotelers del Bages i Osona estan reservades aproximadament la meitat de les habitacions. Pel que fa al perfil, a l’entorn rural predominen les famílies europees, principalment de França, el Regne Unit, Alemanya o Bèlgica, que busquen allunyar-se de les grans ciutats.

En el cas dels hotels, el perfil és més de client nacional. L’Anoia és una de les comarques amb unes millors previsions per aquest mes d’agost. Des de l’Associació per al Desenvolupament de l’Alta Anoia, Mireia Beltran explica que malgrat que l’ocupació se situa als nivells de l’any passat, les reserves s’han fet amb més antelació del que és habitual. Després d’un juliol amb una mitjana que ha oscil·lat entre el 75% i 100% a les cases rurals, a hores d’ara bona part ja no tenen espai per a l’agost.

Per altra banda, les cases rurals del Berguedà també podrien arribar a omplir a l’agost. El president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, Jordi Pellicer, explica que ja estan reservades entre el 80% i el 85% de les cases rurals. El client predominant és estranger encara que també hi ha “molt de català”. Pel que fa al juliol, els números s’han mantingut, amb una ocupació que ha oscil·lat entre el 60% i el 65%. Els millors registres s’han assolit durant la segona quinzena del mes i els caps de setmana.

Al Bages, segons el Gremi Hostaleria i turisme del Bages, a hores d’ara les previsions als hotels de la comarca per a l’agost superen ja el 50% d’ocupació. Es tracta d’establiments hotelers situats a municipis com Manresa, Sant Fruitós, Sallent o Cardona. Des de l’ens, Gerard Badia explica que els números se situen en la línia de les edicions passades. Recorda que el Bages no és una comarca “amb massa turisme” a l’estiu i apunta al fet que bona part dels establiments hotelers “tenen com a client principal les empreses”.

Montserrat és una de les zones turístiques per excel·lència del Bages i de la Catalunya Central. La previsió d’ocupació de mitjana per a l’agost se situa a l’Hotel Abat Cisneros i a les Cel·les Abat Marcet en el 75%. Es tracta d’unes dades similars a les d’altres anys i que, de fet, es mantenen en el temps perquè el perfil del visitant és d’una persona que repeteix, sobretot famílies de Catalunya. Pel que fa al juliol, els números han estat lleugerament per sota, amb una ocupació que ha oscil·lat entre el 60 i el 65%, condicionada, expliquen, per les elevades temperatures que es van viure a principis de juliol.