El sallentí Albert Franch obre un restaurant a Finlàndia que no genera residus

178
Membres de l'equip del restaurant Nolla davant l'establiment, a Helsinki, Finlàndia FOTO.RESTAURANT NOLLA
Membres de l'equip del restaurant Nolla davant l'establiment, a Helsinki, Finlàndia FOTO.RESTAURANT NOLLA

El restaurant Nolla és el segon restaurant del món que no genera residus. Un model que el creador vol expandir i donar a conèixer a les futures generacions de cuiners

El segon restaurant del món que no genera residus porta el segell ni més ni menys que d’un sallentí, Albert Franch. Ell va obrir el mes passat, en col·laboració amb els seus dos socis Carlos Henriques i Luka Balac, el restaurant Nolla (en finlandès significa ‘zero’) a Helsinki. Una proposta del tot innovadora i ecològica que segueix els passos del restaurant Silo, a Brighton, al Regne Unit.

La clau de tot plegat és una avançada màquina de compostatge que processa tots els residus orgànics, ja siguin aliments o cartró. El compost resultant s’entrega als propis productors a qui compren el menjar. Amb tot, per aconseguir no generar residus no n’hi ha prou amb fabricar compostatge. Per això al Nolla només compren productes que no vinguin envasats o que estiguin en envasos reutilitzables. De fet, fins i tot la coberteria, els plats i els mobles provenen de productes reciclats i reutilitzats.

Per altra banda, els productes amb què es treballa des del restaurant són de proximitat, d’un radi màxim de 20 quilòmetres. Una aposta clara pel medi ambient i la producció local, i que evita les grans petjades ecològiques dels productes que viatgen milers de quilòmetres per arribar al plat. Aquest fet, a més, fa que la carta varii segons l’època de l’any.

Albert Franch assegura a Regió7 que aquest és un model de restaurant igualment competitiu. La seva idea ara és expandir-lo i donar-lo a conèixer a futures generacions de cuiners, perquè algun dia deixi de ser la excepció i es converteixi en una opció habitual.