La Generalitat refusa les demandes a Iberpotash

163
Foto: Anna Pujol

Les demandes del grup ecologista bagenc l’Alzina, de la Federació d’Ecologistes de Catalunya, del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius i de l’associació Depana han estat rebutjades. Demanen a l’empresa Iberpotash de resoldre el procés de salinització de les aigües del Cardener i el Llobregat, tenint en compte una directiva europea de la que en deriva la llei 26/2007 de 23 d’octubre de Responsabilitat Ambiental. Els grups ecologistes van afegir a les demandes “l’obligació” de la Generalitat a fer complir la directiva, i la possibilitat de portar el problema a òrgans comunitaris.

Jep Ribera, portaveu de la plataforma Prou Sal, va emfatitzar els danys que pateix la conca del Llobregat no només a Sallent, sinó sobretot riu avall: “la planta desalinitzadora del Prat ens costa a tots molt més del que pensem”. Ho va explicar en l’entrevista que li vam fer durant el primer informatiu d’Ona Bages a Ràdio Sallent.

I amb tot això, restem atents a la resposta de la Generalitat al programa d’Iberpotash per l’eliminació del runam salí. Està previst que es pronunciï d’aquí menys de dos mesos. De moment, responent a les demandes dels grups ecologistes, ha dit que durant els anys que l’empresa israeliana ha explotat la conca salina, la salinització de l’aigua no ha variat. També ha adjectivat la problemàtica com a “difusa“.