El risc baixa a la Catalunya Central a l’espera dels resultats que demostrin si ha afectat o no la represa de les activitats.

Així ho ha comunicat el Govern de la Generalitat que creu que aquesta setmana serà “clau” per veure l’impacte de la reobertura d’alguns negocis i equipaments. En aquest sentit, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, ha demanat responsabilitat.

Mendioroz ha apuntat que, just abans de l’inici de la segona onada, la positivitat era de l’1,8% i ha celebrat que les dades siguin a hores d’ara una mica millor a nivell comunitari. Tot i això, el coordinador ha destacat la importància d’arribar a Nadal mantenint la corba de contagis baixa.

Les últimes dades proporcionades pel Departament de Salut que corresponen al 26 de novembre confirmen aquesta tendència a la baixa a la Catalunya Central. La velocitat de propagació del virus se situa a 0,80 punts, dos centèsimes per sobre de la mitjana catalana. Pel que fa al risc de rebrot, aquest baixa fins al 260 punts quan fa poc més d’una setmana superava els 500.

Si ens fixem en la comarca del Bages, les dades són molt similars. En l’última setmana s’han fet un total de 3.242 proves PCR i 931 tests d’antígens. El 6,77% dels que s’han fet la prova han donat positiu situant el risc de rebrot a 272 punts i la velocitat de propagació en 0,79. En els últims dies hi ha hagut 43 ingressats i s’han produït 6 defuncions pel virus.

En el cas del Moianès, la velocitat de propagació ha fet un gir de 180 graus. En tan sols una setmana, ha passat de ser la més alta de les comarques catalanes amb 2,94 punts a ser la més baixa de Catalunya amb només 0,52. El risc de rebrot continua sent molt alt amb 310 punts, una xifra encara molt per sobre d’un risc moderat. Val a dir, però, que fa una setmana es van encendre totes les alarmes al sobrepassar gairebé els 2.000 punts. Malgrat tot, les xifres vermelles dels últims dies han comportat 3 ingressos i 2 defuncions.

En canvi, al Solsonès, el risc de rebrot ha pujat fins els 797 punts quan en les últimes setmanes es situava al voltant de 300. Ara mateix, la comarca té l’índex de propagació més elevat de Catalunya amb 2,10 punts. Destaca també l’elevat percentatge de positius, 13,28%, i la mitjana d’edat que baixa dels 47 anys als 28. De fet, una de les claus per entendre aquest increment podrien ser els 15 positius detectats a l’escola Arrels I de Solsona.