El PSC i Esquerra Republicana empaten a 33 escons i les eleccions dibuixen dos possibles tripartits.

Tot plegat en una jornada marcada per la davallada de la participació que cau 27 punts respecte les eleccions del 2017.

147
Gràfic de repartiment d'escons al Parlament de Catalunya amb els resultats del 14 de febrer del 2021

El PSC és el partit amb més vots (un 23% del total), seguit d’Esquerra amb un 21%. Junts, amb 32 diputats se situa com a tercera força al Parlament. Amb tot, Salvador Illa anunciava ahir al vespre que es presentarà a la investidura.

Amb aquests resultats, els comptes no surten al PSC. Qui tindrà el privilegi de decidir a l’hora de fer govern són els republicans que podran formar un govern d’esquerres amb el PSC i els Comuns, o un govern independentista amb Junts i la CUP, que per primera vegada sumen més d’un 50% en escons i també en vots. Pere Aragonès es mostrava partidari de la segona opció.

Laura Borràs, per la seva banda, assegurava que els partits independentistes ja s’havien posat en contacte.

Un altre dels titulars d’ahir a la nit va ser l’entrada de VOX al Parlament. Ho fa amb el 7,6% dels vots i 11 diputats situant-se com a quarta força. I també destacable és la patacada de ciutadans que passa de guanyar les eleccions amb 36 diputats, l’any 2017, als 6 actuals. Carlos Carrizosa justificava els mals resultats amb la baixa partició.

La CUP, per la seva banda passa dels 4 diputats que tenia fins ara, als 9; mentre En Comú Podem manté els 8 de la passada legislatura. Dolors Sabater, de la CUP assegura que, amb els resultats a la mà, tenen la clau per formar govern.

Per la seva banda, el Partit Popular registra el seu pitjor resultat a Catalunya perdent un diputat i quedant-se només amb 3. I el PDeCAT d’Àngels Chacón es queda a les portes del Parlament amb un 2,7% dels vots.