El Govern de la Generalitat aprova el Projecte de llei per a la creació de la comarca del Lluçanès amb 9 dels 13 municipis que van fer la consulta ara fa 8 anys.

A falta de l’aprovació definitiva al Parlament de Catalunya, el projecte de Llei inclou una clàusula per a Sant Feliu Sasserra, donant l’opció a tornar al Bages si s’aprova en ple municipal. A Sant Feliu on va guanyar el ‘no’ durant el procés participatiu del 2015.

L’any que ve es crearà una mancomunitat de municipis, que ha de servir d’ens transitori que ha d’impulsar la comarca. Tindrà una dotació anual de 200.000 euros i de 350.000 el 2027, any en què s’ha de constituir el consell comarcal de manera definitiva. La Portaveu del Govern, Patrícia Plaja en feia l’anunci ahir al migdia. 

Patrícia Plaja “La Creació de la Comarca del Lluçanès dóna resposta a una voluntat majoritària expressada a les urnes”

En un primer moment, a principis d’any, el Govern volia crear la comarca del Lluçanès el 2024 i que a les eleccions municipals d’aquest mes de maig es votessin ja la constitució del nou consell comarcal. Finalment, es va fer un pas enrere davant les reticències dels diferents ajuntaments. Des del govern destaquen que s’ha consensuat aquesta fórmula amb el territori i que volen crear un ens més eficient. 

Patrícia Plaja “La voluntat dels pobles del Lluçanès és crear una comarca adaptada al territori

Durant aquest període de transició, els serveis a la ciutadania estaran garantits a través del consell comarcal d’origen fins a fer-se efectiu el traspàs a la nova comarca.