El ple de Santpedor aprova el no a les vaquetes sense cap vot en contra

186
Ple ordinari de desembre de 2019 de Santpedor.
Ple ordinari de desembre de 2019 de Santpedor.

La moció en defensa del resultat de les vaquetes

El ple d’avui a Santpedor, l’ordinari del mes de desembre, ha debatut una moció per acatar el resultat de la consulta sobre els correbous que hi va haver el 24 de novembre —on no celebrar-los més va guanyar per 1150 vots a favor i 1104 en contra—. A més, la moció condemna els incidents que hi va haver quan es van conèixer els resultats; i, finalment, incentiva als santpedorencs a buscar un acte alternatiu per substituir les vaquetes.

La moció l’han consensuat quatre dels cinc partits del ple: Esquerra Republicana, Junts per Santpedor, CUP-Amunt i Santpedor en Comú Podem. Progrés Municipal, d’altra banda, s’ha mantingut al marge. El grup si vol la que les vaquetes continuïn dins del programa de la festa major. Tot i això, durant el ple, han condemnat la cridòria i l’assetjament posteriors al resultat de la consulta.

Expectativa durant el ple

L’equip de govern demana respectar la democràcia

Per part d’Esquerra Republicana, l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, ha explicat que com a poble democràtic, s’ha de respectar el resultat encara que fos ajustat. Per part de l’Ajuntament, ha dit que ho faran.

Xavier Codina, alcalde de Santpedor per ERC

Codina també ha mirat enrere i ha explicat que la consulta es va posar sobre la taula al 2016 quan Progrés Municipal es va abstenir al ple de l’abril quan es va aprovar la celebració de les vaquetes aquella festa major.

En la mateixa línia ha seguit Toni Puiggròs, de Junts per Santpedor i també a l’equip de govern, que ha remarcat que la participació —un 37%— va ser molt alta pel tipus de procés participatiu que era. El postconvergent ha encoratjat als santpedorencs a buscar una alternativa a les vaquetes perquè el resultat de la consulta no permet que se’n celebrin més.

Toni Puiggròs, segon tinent d’alcalde per Junts per Santpedor

També ha reconegut que el resultat confirma que hi havia un debat al poble.

La CUP ha criticat a Progrés Municipal i ha agraït l’organització de les vaquetes

El torn de paraula de la CUP durant el punt de la moció l’ha pres Pau Clusella, número dos del partit, que ha recordat que les vaquetes van començar-se a celebrar per revifar la festa major de Santpedor, que als anys 80 tenia poca concurrència, però ha explicat que la percepció del maltracte animal ha canviat als últims 40 anys. Tot i això, ha agraït la tasca de les persones que les han organitzat durant aquest temps.

Pau Clusella, regidor a l’oposició per la CUP

Des de la CUP, també han tocar el crostó a Progrés Municipal per haver emès un comunicat criticant que hi havia poca informació sobre la consulta abans que es celebrés i dient no hi havia cap alternativa en cas que guanyés el no. Clusella va ser crític amb ells perquè la informació ha assegurat que si hi era i hi va haver un període d’al·legacions per modificar o impugnar la consulta. El cupaire ha remarcat que normalment es critica els polítics per no complir la seva paraula i ara se’ls està criticant per fer-ho.

Progrés Municipal ha defensat el si a les vaquetes i el seu líder ha demanat perdó a la CUP

Per part de Progrés Municipal, al seu líder, Ferran Tarazona, no li ha agradat que posessin tatxes al grup municipal perquè al comunicat criticaven els incidents que hi va haver fora de la Biblioteca després de la consulta i, a més, ha dit que se’ls havia deixat de banda a l’hora d’organitzar la consulta. Tarazona, a més, ha explicat que el seu grup sempre havia estat a favor de les vaquetes a Santpedor. Tot i això, després del ple, Tarazona ha volgut demanar disculpes al seu company d’oposició i fer una crida als santpedorencs a seguir venint als plens.

Ferran Tarazona, regidor a l’oposició per Progrés Municipal

Tarazona també va demanar a les persones que havia a la sala que actuessin amb civisme un cop s’acabés el ple per evitar imatges com les del dia de la consulta després de conèixer-se els resultats.

Santpedor en Comú Podem ha demanat respectar la democràcia

Jesús Puig, líder de Santpedor en Comú Podem, ha seguit la línia de l’equip de govern, tot i que ha recordat que el seu grup ja reclamava un debat i una consulta sobre les vaquetes l’any 2017. Puig també ha agrait la tasca de les persones que han organitzat les vaquetes mentre s’han celebrat.

Jesús Puig, regidor a l’oposició per Santpedor en Comú Podem

A més, pels comuns, deixar de celebrar les vaquetes és una manera de millorar les condicions del poble.

Un grup de manifestants han insultat i amenaçat diversos regidors després del ple

Els manifestants a la sortida del ple

Abans que comencés el ple, a les 7, un grup d’unes 100 persones s’han concentrat davant la Capella de Sant Andreu, on es celebren les sessions, responent una convocatòria anònima favorable a la continuïtat de les vaquetes a Santpedor.

El grup ha esperat el ple amb expectació i uns quants dels concentrats hann entrat a seguir la sessió, omplint la sala de gom a gom, mentre els altres han esperat fora. Un cop s’ha votat el punt sobre la moció —a un quart i mig de 9— una gran part dels concentrats han marxat. Una cinquantena, però, han esperat la sortida dels polítics per insultar-los i amenaçar-los. En especial a l’equip de govern, la CUP i Santpedor en Comú Podem.

Durant el ple, també s’ha aprovat la compra de 10 accions d’Aigües de Manresa, a 1.004 € cadascuna, com han fet altres municipis per poder prendre decisions en quant al subministrament. A més, també s’ha decidit multar amb 3.000 € l’empresa encarregada de la recollida porta a porta. La causa: incomplir el contracte i no recollir diàriament les deixades en algunes zones del poble.