El ple de Sant Fruitós aprova el projecte del tanatori i crematori pel 2018

251

La proposta de construir el tanatori-crematori es va aprovar amb els vots a favor dels grups del govern de Gent fent Poble i PSC i els vots en contra del grup municipal de CiU i el grup municipal d’ERC, en un ple extraordinari celebrat dimarts a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages que va durar més de dues hores.

Els regidors del govern van aprovar el plec de clàusules de licitació i l’aprovació per obrir un concurs perquè una única empresa es faci càrrec del manteniment del cementiri i construeixi el tanatori-crematori, amb una concessió de 45 anys. L’equipament es construiria a prop del cementiri en un terreny de 5.200 metres quadrats, en un termini màxim d’uns 2 anys.

GfP i PSC van defensar al ple que actualment el cementiri és deficitari i que la privatització del servei estalviarà 20.000€ l’any a l’Ajuntament. A més, l’empresa adjudicatària pagarà 4.000 euros l’any a l’Ajuntament més el 5% sobre els beneficis anuals. L’administració reservarà els diners per si s’hagués d’ampliar el cementiri o fer-hi millores.

La privatització del servei estalviaria 1’2M€ a l’Ajuntament, ja que l’empresa adjudicatària assumirà els costos de construcció del tanatori-crematori.

CiU i ERC a Sant Fruitós es queixaven de la rapidesa de l’aprovació en un ple extraordinari sense tenir temps per parlar-ne i debatre-ho amb calma. Recordaven que fins i tot els tècnics deien en l’expedient que no havien tingut el temps suficient per elaborar-lo. L’alcalde de Sant Fruitós de Bages va especificar que només un dels tècnics havia manifestat que no havia tingut prou temps. GfP va afirmar que no tenien presses, sinó ganes de fer coses.

Actualment els familiars dels difunts del poble han d’anar a tanatoris dels pobles veïns i la construcció del tanatori santfruitosenc evitaria que s’haguessin de desplaçar. El crematori permetria incinerar els cossos dels difunts que així ho volguessin sense el desplaçament i a un preu molt més barat. Un servei que de moment és inexistent a la comarca i que obliga a incinerar els cossos dels difunts en altres municipis com per exemple a Rubí o bé a Collserola. A banda de les dificultats que suposa el desplaçament també se li suma un augment del preu econòmic de la incineració.

El crematori podria cobrir la demanda dels veïns del Bages i de les comarques del Solsonès, el Berguedà, La Sagarra i l’Alt Urgell, ja que per ara, tampoc disposen de crematori.

Imatge. D’esquerra a dreta, espai on es construiria el tanatori-crematori, espai que es deixarà per futures ampliacions del cementiri, part del darrere del cementiri.