El Pla de Bages registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada per culpa de la sequera

197
Pla general d'una segadora treballant en un camp proper al monestir de Sant Benet de Bages. Imatge del 16 de juny del 2021. (Horitzontal)

El Pla de Bages registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada per culpa de la sequera. La producció no arribarà a la meitat respecte de la d’un any normal. 

La producció no arriba ni al 50% d’un any normal i això no permetrà, ni tan sols, cobrir despeses. De fet, en condicions normals en aquesta època s’arriben a collir uns 3.000 kg d’ordi per hectàrea i aquest any s’està intentant arriba als 1.500. 

El preu, però, no es veurà afectat perquè es fixa a nivell mundial i, per tant, la producció de la Catalunya Central no té cap tipus d’incidència. De fet, fa pocs dies que els pagesos de la Catalunya Central han començat a engegar les segadores. Josep Guitart, responsable d’Unió de Pagesos al Bages, explica la previsió que tenen pel que fa a la campanya del cereal a la Catalunya Central.

Recordem que aquesta és una campanya marcada per la sequera, que ha condicionat tot el desenvolupament de la planta. 

A tot això, els pagesos també adverteixen que s’està vivint un canvi climàtic perquè, asseguren, al maig havia de ploure cada dia i no ho va fer. 

De fet, Josep Mas, pagès del Bages, diu que aquesta serà la pitjor collita dels últims anys per culpa de la sequera.

I les nits tampoc han ajudat, perquè només hi ha hagut vents que ho han assecat tot. En aquest sentit, els pagesos viuen directament els efectes del canvi climàtic i diuen que és un “entrebanc dels grans. Si es compleixen el que diuen els científics, és molt probable que els cultius de secà a la Catalunya Central siguin inviables.