El Parlament exigeix la retirada del monument franquista de Montserrat

246

Al 2018 es va aprovar una proposta similar, però l’escultura no s’ha arribat a retirar. 

La Comissió de Justícia del Parlament ha aprovat aquest dijous la retirada del monument franquista dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat, ubicat a la plaça dels Apòstols, prop del monestir de Montserrat. Ho ha fet amb els vots a favor de totes les forces de la cambra, a excepció de Vox que hi ha votat en contra, i de Ciutadans, que s’ha abstingut. Es tracta de la segona vegada que la cambra exigeix la retirada. Ja ho va fer el 2018, però l’escultura no s’ha arribat a retirar mai.

La proposta de resolució, presentada pel PSC, exigia la retirada en el termini màxim de sis mesos. Ferran Pedret així ho exposava.  

No obstant això, ERC i Junts han presentat una esmena per eliminar el termini, apel·lant al fet que es tracta d’un procediment “complex”. Així en parlava el diputat de Junts, Pere Albó  qui també va recordar que l’octubre de 2018 ja es va aprovar una proposta amb la mateixa finalitat, també presentada pels socialistes.

Maria Jesus Vinya, d’Esquerra Republicana, recordava que la retirada no està només en mans de la Direcció General de Memòria Democràtica.

Per la seva banda, des de Vox, Sergio Macian deia que el PSC es preocupava massa per la gent que ja no hi era. 

Per altra banda, la diputada de Unitat Popular Montserrat Vinyets lamentava la lentitud de les accions. 

A tot això la proposta del PSC amb l’esmena d’ERC i Junts ha rebut l’aval de totes les forces de la cambra, a excepció de Vox que hi ha votat en contra, i de Ciutadans, que s’ha abstingut.

Per fer una mica de memòria el Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat va recolzar la rebel·lió militar de signe feixista contra el Govern de la Segona República Espanyola. 

Durant el franquisme, l’any 1958, es va erigir una cripta funerària, on reposen les restes de 319 combatents d’aquesta unitat militar franquista, juntament amb la bandera de la unitat. En el mateix espai hi ha una escultura de bronze sobre un petit túmul de pedra, representant un requetè malferit amb la mirada adreçada al monestir de Montserrat, amb la inscripció “Recorda el seu exemple i sacrifici. Terç de Requetès Mare de Déu de Montserrat. 1936-1939”.