El pare Manel Gasch oficia la primera missa com a abat de Montserrat

185
Pla mitjà del nou abat de Montserra, el pare Manel Gasch. ACN

Gasch ha presidit la pregària de Vespres a la basílica de Santa Maria, on ha ha afirmat que treballarà perquè el monetir continuï fidel”.

El nou abat ha estat escollit durant una reunió capitular a la qual han assistit els monjos i amb la presència de l’Abat president de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, Guillermo Arboleda, que l’ha confirmat en el càrrec. Gasch rellevarà Josep Maria Soler, que portava 21 anys al càrrec i que, com marca la regla de sant Benet, va presentar la renúncia en complir els 75 anys. El nou abat li ha agraït la tasca.


Manel Gasch i Hurios era fins ara el Majordom-Administrador del Monestir. Prèviament havia estat Prefecte de l’Escolania de Montserrat, entre els anys 2005 i 2010. La seva relació amb la comunitat va arrencar el 1996, quan va ingressar al monestir. A Montserrat va fer la professió monàstica simple i la solemne, i l’any 2011 va ser ordenat sacerdot.


A Montserrat va començar la seva formació en teologia, que va completar amb la llicenciatura, especialitat dogmàtica, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Des de l’any 2005 és també professor de teologia a l’Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat.


El seu nomenament s’ha donat a conèixer aquest mateix dimecres. A través d’un comunicat, el nou abat ha agraït la tasca que ha fet el seu antecessor, Josep Maria Soler, per haver “guiat la comunitat amb esperit de saviesa i generositat”. També ha destacat el “repte” que li suposa celebrar els mil anys de vida de la fundació del monestir, el 2025. “Una oportunitat d’apropar Montserrat i la vida monàstica a la societat actual; un Mil·lenari que ha de ser un punt de partida per al Montserrat del futur”, ha dit al text.


Tot i el nomenament, el nou abat està a l’espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria en una data encara no determinada.